tisdag 14 augusti 2012

Minns ni...

...när måskensbonden satte potatis i våras?

Månskensbonden plöjer
Månskensbonden sätter potatis


Till midsommar fick vi ingen egen färskpotatis. Men i några veckors tid har vi nu kunnat plocka upp vår alldeles egna färska potatis direkt ifrån landet.Potatisen sköljs med trädgårdsslangen innan den kommer in i köket.

Det är något speciellt med att äta något som man satt ner i jorden med egna händer och sedan sett hur det växt dag för dag.


Just nu gillar vi bäst ugnsrostad färskpotatis. Med flingsalt ovanpå och ibland även med färska örtkryddor.


Den här dagen njöt vi av potatisen i trädgården tillsammans med quinoabiffar, morotstsatsiki och rabarberkräm som jag pimpat med lök, ingefära, chili och salt. Rabarberkrämsgrejset var tänkt att bli något chutneyliknande men jag tycker kanelsmaken blev alldeles för tydlig trots andra kryddor. Men det skadar inte att testa. Krämen fanns ju redan där i en skål i kylen.

Morotstsatsikin däremot blev fantastisk. Följ bara receptet i det här inlägget men ersätt gurkan med grovt riven morot,  ungefär två stycken. Moroten behöver inte saltas och kramas ur som gurkan men tillsätt i stället lite salt till morotstsatsikin.

Nu har jag jobbat i två dagar och känner mig nästan helt färdig i kroppen. Tror att det är lite sviter från spelningen i lördags också. Jag hade laddat ganska rejält inför den och sedan har jag inte sovit så bra nätterna efter det... Men det är väldigt roligt att vara tillbaks på jobbet igen och snart är det helg och då får jag sova ut!

Ha det gott!

4 kommentarer:

Maria i Falkenberg sa...

Jag tänker på morfar Lennart när jag ser er fina potatis!
Vi syns snart!

Freja sa...

Gud så gott det låter! Och egen potatis, det gör mig nostalgisk! Vi delade ett rätt stort potatisland med några grannar. På hösten lånade vi en traktor med plockare och sen gick vi ungar (6 st) efter och plockade det som blev kvar i landet. Höstkyla i luften, mörkt tidigare för varje kväll, skämt och skratt och en liten pära som man snabbt gnuggade bort jorden från mot byxorna och smaskade i sig rå...

Yohanna i Las Palmas sa...

Vilken lyx, att ha egen färsk potatis. Det hade vi också när vi var små. Ett liiiiitet land som vi hjälpte till med alla i familjen.
Men så det smakar.....mumma.

Hälsningar
Yohanna
som skickar med en länk om du skulle bli sugen på att hänga på:
http://yohannailaspalmas.webblogg.se/2012/august/real-life-semesterhistorier.html

Emilia sa...

Mmm till egen ugnsrostad potatis!!