måndag 6 augusti 2012

Rabarbersaft med vanilj och kanel

Rabarbern bara växer och växer. Dags att prova något nytt, tänkte jag när jag såg den stå där och vänta på mig. Saft fick det bli och det nya den här gången fick bli en kanelstång och en vaniljstång. Inspirationen fick jag från Coops tidning Mersmak, nr 5 2012.


Rabarbersaft med vanilj och kanel
(ca 2,5 l färdig saft)
1,5 kg skivad rabarber
2,25 liter kokande vatten
10 dl strösocker
1 kanelstång
1 vaniljstång
ev. 3 krm natriumbensoat

Lägg rabarberbitarna i en stor rostfri kastrull eller skål. Häll över det kokande vattnet. Skåra vaniljstången på länden och skrapa ur fröna med en kniv. Tillsätt vaniljstången, vaniljfröna och kanelstången i kastrullen. Sätt på lock eller täck med plast och låt stå och dra i rumstemperatur i ett dygn.
Sila saften genom silduk eller finmaskigt durkslag och häll tillbaks den i kastrullen. Tillsätt sockret och värm. Precis innan saften börjar koka är den färdig, det vill säga när den är 80 grader. Ta då bort den från plattan. Vill du ha i konserveringsmedel rör du i natriumbensoat i lite av saften och rör sedan i det i resten av saften i kastrullen igen. Annars häller du bara saften på varma torra rena flaskor (Diska och torka dem i ugnen på 100 grader). Fyll ända upp och sätt på korken direkt. Då ska de hålla i upp till ett år om inte korken har skruvats av.


Kanelsmaken på den här saften blev väldigt framträdande. Varken barnen eller gubben gillade den särskilt mycket. Jag tyckte smaken var god men efter ett glas kände jag mig nöjd. Tanken slog mig att den smakade väldigt likt rabarberglöggen vi drack i julas. Jag kommer definitivt att prova att ha den här saften till glögg nästa jul. Varm och lite starkare blandad, kanske tillsammans med några kryddnejlikor kommer den nog ännu mer till sin rätt.

6 kommentarer:

Maria i Falkenberg sa...

Jag tycker det låter gott! Pappa blandar ju ut saft med bubbelvatten. Det kanske skulle funka också.

Anna smyger in.. sa...

Mmm den är säkert frisk o god den saften o etiketten är mumsig den med..tänk vad det gör med en snygg design. Det blir som roligare om det är vackert att titta på oxå.

Freja sa...

Hur visste du att jag behövde fler rabarberrecept? ;) Rabarbern växer så det knakar, jag vill så gärna ta vara på den, men vi kan ju inte äta paj jämt... Just nu är dock köket belamrat av hallens pryttlar, men snart, snart är hallen klar och jag kan rädda rabarber!

madelein - sexbarnsmamma sa...

Vad gott! Så fina etiketter med :-) Hoppas allt är bra med dig, det var ett tag sedan jag kikade in!

Mårtenssons kök sa...

Så gott med lite annorlunda smaksättning på saften, gamla recept blir som nya:)

tina sa...

Rabarberglögg, det är nästan så att jag får ett släng vinterlängtan. :-)