måndag 27 augusti 2012

Eksjö stadsfest - Maten

Så kommer vi till detta med maten. Min absoluta favorit av all festivalmat är Smålandsrullen, som jag bara ätit på Hultsfredsfestivalen. Men nu har jag hittat en värdig motståndare, eller kanske snarare en kompis till Smålandsrullen...

När vi kom tidigt på fredagseftermiddagen var det inte så lätt att hitta något vegetariskt som kunde duga som mat. På campingen var barnpannkakor med sylt och grädde det enda vegetariska som fanns. Visserligen äter jag både ost, fisk och skaldjur (vilket inte en strikt vegetarian gör) men jag var sugen på något mer än en macka.


Därför hoppade jag över lunchen och hoppades på att stöta på en falafelvagn i stan. Men det var lättare sagt än gjort. Efter en finkamning av festivalmatutbudet hittade jag ägg- och falukorvsmackor, köttbullsmackor, leverpastejmackor, ost- och skinkfrallor, korv och hamburgare utan vegetariska alternativ, många olika slags kötträtter på restaurangernas festivalerbjudanden... Mest bara kött, kött och kött.

Till slut hittade vi ett thai-ställe som hade vegetariska vårrullar och en rätt med wokade grönsaker och ris. Det fick duga som sen lunch den dagen. Helt okej mat för en tvåbarnsmor med blodsockerfall på festival.


Sedan öppnade langosvagnen och sonen tjatade till sig en med sylt på som "efterrätt" men de var inte alls särskilt imponerande. De smakade mjöl och var mer sega än frasiga. Då smakar mina hemmagjorda langos flera gånger bättre.

I ett pizzatält hade de ett vegetariskt alternativ och den pizzan var faktiskt riktigt god. Bakad i riktig pizzaugn och frasig som jag vill ha den. Den fick bli lunch på lördagen. Hungrig var jag även då, så jag hann äta en hel del innan jag fick fram kameran.


Nu kommer jag till den nya fantastiska festivalmaten jag stötte på: En riktig soppa. Tre olika veganska soppor serverade av ett par väldigt trevliga personer. Jag valde en linssoppa med gröna linser, tomatpuré, vitlök och örtkryddor. De två andra alternativen var en gulasch- och en tomatsoppa. Helt klart godaste maten den här helgen.


Jag kunde inte låta bli att prata med dem och fråga lite men med mitt svikande minne har jag inte så många svar att redovisa. Minns jag rätt så har de funnits på "riktiga" festivaler runt om i landet sedan 2008 och de säger att byfolket som gör smålandsrullen är deras vänner. Jag tror detta var deras första stadsfest. Kanske var Eksjös stadsfestbesökare inte deras bästa kunder men jag är glad att den vackert dekorerade soppvagnen fanns där och förgyllde tillvaron. Klicka på fotot för att komma till deras facebook-sida.


Tyvärr öppnade de inte så tidigt på dagarna, så det stämde inte riktigt med min mat-och-sov-klocka. Men på lördagskvällen provade jag äntligen soppan och jag hade nog kunnat leva på deras soppor hela festivalen. Mycket gott och uppfriskande mitt bland allt köttigt och flottigt som serverades i Eksjö den helgen.

Med detta inlägg vill jag inte klaga på dem som äter kött eller på de restauranger som serverar en massa kötträtter. Jag vill bara väcka en liten tanke att det kanske inte alltid måste vara bara kött. Om alla bara bytte ut en köttmåltid i veckan  mot något vegetariskt skulle det påverka miljön (och troligtvis även er hälsa) ganska mycket. Likaså om fler börjar fråga efter vegetariska alternativ på restauranger och caféer kanske de också ändrar lite i menyn. Även i de djupaste skogarna i Småland...

Finns det mer att välja på än pizzan "Vegetariana" eller en svettig ostfralla skulle det bli betydligt mer intressant att välja vegetariskt även utanför hemmet.

4 kommentarer:

Emilia sa...

Låter som en härlig mat- och musikfest! Tråkigt det där med att det oftast finns ett överflöd av kött och inte så roliga alternativ, fast jag är ju så van vid det tyvärr! Kul att barnen fick se Sean Banan ;)

Maria i Falkenberg sa...

I Oslo var det inte lätt att hitta vegetariska mackor överhuvudtaget, inte ens en vanlig ostfralla/baguette.

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Åh, så hungrig jag blev!! :P

madelein - sexbarnsmamma sa...

Tack, det var trevligt!