måndag 20 augusti 2012

Piratpojkens rabarbertårta

När sonen skulle önska tårta till släktkalaset var det viktigaste att den inte skulle innehålla grädde. Däremot har han ganska nyligen upptäckt att han tycker om sockerkaka, så det ville han ha i tårtan. Sedan kom det inte så många fler förslag. Jag gav förslaget att ha rabarbermarmelad i, för det tycker han om, och han nappade på det.

Det visade sig att han tycker så mycket om marmeladen att burken jag trodde var nästan full var nästan slut. Som tur är gillar han rabarberkräm också. Receptet på tårtbotten är hämtat från Sju sorters kakor, 1975 års utgåva. Det är mitt favoritrecept på "vanlig" sockerkakstårtbotten. Så här blev tårtan:


Piratpojkens rabarbertårta

Tårtbotten
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Rabarberkräm
2 1/2 dl rabarber, i små bitar
1 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
ca 1/3 vaniljstång, uppskuren på längden
1 msk potatismjöl

Glasyr
3 dl florsocker
2 msk vatten
några droppar pressad citron
någon droppe matolja med neutral smak
några droppar röd hushållsfärg

Garnering
En väldigt späd rabarberstjälk, finhackad
Silverkulor
Piratflagga och plastsablar

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten. Grädda i 200 grader varm ugn i ca 35 minuter. 

Lägg rabarber, socker, vaniljstång och vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt koka tills rabarbern går att vispa sönder. Blanda ut potatismjölet med lite vatten. Tillsätt det under omrörning och låt koka ytterligare en minut. Ställ krämen att svalna och plocka ur vaniljstången.

När kakan svalnat, dela den i tre lager. Bred avsvalnad kräm på det understa och det mittersta lagret. Hälften på varje. Jag valde att lägga kakan upp och ned, så det understa lagret blev överst, för att få en slät och platt yta att breda glasyren på. Då blev det översta lagret lite större än de andra, så jag skar bort det som stack ut med en vass kniv.

Vispa ihop ingredienserna till sockerglasyren. Känns den för tunn, tillsätt mer florsocker. Känns den för tjock, tillsätt mer vatten. Bred glasyren på tårtans översida och runt om. Strö rabarberbitar och silverkulor över innan glasyren hunnit stelna. Ställ tårtan i kylen fram tills den ska serveras.


Den här tårtan blev ännu mer uppskattad än dotterns. Kanske för att det var lite mer oväntat att göra en tårta med rabarber. Det blev en väldigt fräsch smak av rabarberkrämen och de syrliga rabarberbitarna på toppen gjorde sig bra mot sockerglasyren. Sonen åt upp hela sin tårtbit och det har nog aldrig hänt i hela hans 6-åriga liv att han gjort det.


Jag gillar verkligen rabarber. Den finns med i trädgården ända från tidig vår till sen höst. Det finns säkert tusentals olika saker man kan göra med den och jag tycks aldrig riktigt tröttna på smaken.

Fler rabarberrecept:

6 kommentarer:

Emilia sa...

Vilket tårtkalas ni måste haft - den här ser ju också smarrig ut! men framförallt, vilken bedrift att göra två så fina tårtor till barnen!

Anonym sa...

Tack för ett fint kalas och rabarbertårtan var verkligen fin och den var ju dessutom utan nötter.

madelein - sexbarnsmamma sa...

Åh vad fin!!
Jag köper färdgt tll detta kalaset, det har vart mycket nu med skolstarter och annat så jag har inte hunnit baka. Sonen fyller tolv imorgon

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Åh, det ser riktigt gott ut :P

Ibland önskar jag att jag kunde baka själv :P

Sv: Ja, det är verkligen så ibland. Vissa dagar flödar inspirationen - och andra sitter man bara och tittar på ett tomt papper :S

Maria i Falkenberg sa...

Den här gillade pappa verkligen!

Freja sa...

Jag älskar rabarber men inte gräddtårtor, jag skulle ha älskat den tårtan!