onsdag 30 november 2011

Real life - arbetsfördelning

Veckans real life hos Yohanna handlar om arbetsfördelningen i hemmet. Jag har ju redan skrivit om det en gång tidigare i inlägget Kvinnor och semlor. Men jag tänkte att jag kunde ge er en lite mer detaljerad bild av läget. Kanske borde en varning utfärdas om att det blir mycket text...

Barnen, maten och köket
Vi håller fast vid att vi fördelar ansvaret när det gäller detta så rättvist som möjligt. Den som har ansvaret tar hand om hämtning på förskolan, matlagning, göra i ordning i köket (disk, plocka undan, torka bord och bänkar etc.) och läggning. Målet är att vi ska ha en ansvarsfri vardag var i veckan. De dagarna då vi delar på ansvaret tar en hand om matlagning och kök medan den andra tar hand om barnen och läggningen.

Läs mer om köket här

Mitt stora intresse för matlagning gör att jag gärna tar på mig det övergripande ansvaret för maten. Jag gillar att fundera ut vad vi ska äta. I alla fall ett par tre dagar i veckan och ifall vi ska ha gäster. Det är oftast jag som handlar men båda ansvarar för att skriva upp det som saknas eller tar slut på en inköpslista.

Givetvis händer det att vi gör undantag. När det gäller renovering och det är sådant jag inte är van vid att göra så tar jag ansvar för allt övrigt medan gubben jobbar. Grävmaskiner är inte riktigt min grej.

Läs mer om tillbygget här

Bilarna
Här är det gubbens intresse som gör att han tar mer ansvar. Jag tankar min bil själv och byter däcken. Annars gör han det mesta. Egentligen skulle jag kunna kolla oljan och fylla på spolarvätska och sånt med.  Men jag hinner aldrig ens städa bilen själv innan min kära make tycker jag har grisat ner för mycket och tömmer den på skräp.

Läs mer om hur vi kör här

De första åren vi var ihop hade jag inte körkort och sedan har det blivit en vana att han alltid kör när vi ska någonstans tillsammans. På senaste tiden har jag börjat tänka på det. Jag vill inte föra över på mina barn att det är "karlgöra" att köra bil. Därför har jag börjat köra bilen mycket oftare nu när vi åker i den allihop. Har ni också tänkt på det? Hur ofta ser ni ett par på en tjej och en kille och det är tjejen som kör bilen? Kom igen tjejer! Ni kan väl också köra!? Eller saknar alla dessa tjejer körkort precis som jag gjorde...?

Tvätten
Här hade vi gemensamt ansvar förr. Men när vi började prata om ansvarsfördelning kom vi fram till att gubben tar hand om veden och jag tvätten. Denna fördelning är jag nöjd med. Nu ligger tvätthögarna där de ligger tills jag gör något åt dem. Jag kan inte skylla på att någon annan inte gjort det. Dessutom slipper jag bekymra mig över att jag gör varken för lite eller för mycket när det gäller vedens väg från skogen till huset.

Real Life på hög nivå i tvättstugan

Läs mer om tvättstugan här

Städningen
Här har vi inte direkt gjort någon fördelning. Vi städar så pinsamt sällan så jag vågar inte ens skriva om det här. Ett som är säkert är att min kära svärmor städat detta hus oftare än vad vi gjort. Visserligen är hon född och uppvuxen här. Men även sedan vi tog över här tror jag hon leder städligan. Ibland ser jag att toan plötsligt är skinande ren eller att golvet saknar dammtussar. Då är det antingen gubben eller hans mor som varit i farten. Någon annan gång får jag ett ryck och dammar lite fönster, skurar badkaret eller rensar bort pappershögar. Jag tror inte vi fått till en enda regelrätt storstädning här. Både gubben och jag är rörande överens om att det finns så mycket annat roligt man kan göra i stället.

Nu ser jag att han visst fixar fika till Grey's anatomy. Bäst att hänga på upp till tv-rummet då...

Ha en fin kväll!

8 kommentarer:

Yohanna i Las Palmas sa...

Så intressant att läsa.
Kul att du är med igen.
Jag återkommer med sammanställningen.

Hälsningar
Yohanna

Yohanna i Las Palmas sa...

Halloj!
Nu ligger sammanställningen ute:
http://yohannailaspalmas.webblogg.se/2011/december/sammanstallning-av-real-life-arbetsfordelni.html

Tack för denna veckans medverkan.

Hälsningar
Yohanna

Barnens Hjältar sa...

Vi har födelat ungefär likadant förutom veden då men det finns annat som liknar det som gubben gör. Han kör dock eftersom jag saknar körkort. Handlingen gör han för det mesta men ett par dagar i veckan promenerar jag iväg med småttingar och barnvagn och handlar. Städa gör vi bägge två men mest jag för jag mår dåligt av röran. Det blir ju rörigt när vi är måga. Vi har dock ett schema för barnen som har en dag i veckan var då de skall göra sysslor.

Maten är mest jag men maken lagar kanske en till två dagar i veckan.

Mattias Högberg sa...

Mycket intressant att läsa och väldigt sunt fördelning av arbetsfördelningen hos er.

Emilia sa...

Låter bra det där ;)

(Röda fåtöljen i vårt vardagsrum ser ut som på tvättstugebild nr 2 just nu ;)

Den Rockande Kocken sa...

Grattis till vinsten i bloggtävlingen, skicka ett mail med din adress så jag kan skicka dina nya böcker. Missa inte den nya tävlingen http://blog.godaremat.se/template_permalink.asp?id=752 Have a rocking great day...

Remsan sa...

Vi har gjort en liknande fördelning. Man är bra påolika saker och tycker att olika saker är tråkigt. Personligen blir jag näst in till galen av att städa, medan min man tycker det kul när det blir rent och fint. Valet är då enkelt. Han städar. Och så fortsätter vår fördelning.

Mårtenssons kök sa...

Intressant och tankeväckande faktiskt. Vi har ingen speciell fördelning, den som är ledig när det passar städar, likadant med maten att den som är hemma först eller ledig kockar. Det enda är nog tvätten, den är helt o hållet Ankis ansvar och det är absolut självvalt, hon har lite svårt att släppa kontrollen över den:) Och disken, den är det faktiskt till 95% Håkan som tar.