tisdag 1 november 2011

Kanelbullar

Jag lovade ju för några dagar sedan att bjuda på kanelbullar. Här kommer de:


Kanelbullar
(ca 50 st)
14-17 dl ekologiskt vetemjöl eller dinkelsikt
125 g smör
1/2 liter mjölk
1 dl socker
1 tsk salt
50 g jäst för söta degar
2 tsk stött kardemumma (eller mer)
1 ägg för pensling
Pärlsocker

Fyllning:
125 g smör
1 dl socker
1-2 msk kanel

Smula jästen i degbunken och rör ut den med lite av mjölken. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till fingervärme (37 grader). Häll degvätskan över jästen. Tillsätt socker, salt, kardemumma och 14 dl mjöl. Arbeta degen kraftigt i bunken. Den ska bli blank och smidig. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa på dragfri plats i 30-40 minuter.
Blanda under tiden ihop fyllningen/ fyllningarna. 
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela den i två delar. Kavla ut delarna, en i taget och fördela fyllningen över hela ytan. Rulla ihop och dela i ca 25 bitar. Lägg i bullformar eller på bakplåtspappersklädda plåtar och grädda i 6-10 minuter i 225-250 graders värme.

Receptet kommer från en vetemjölpåse från Berte Qvarn. Jag klippte ut det redan när jag bodde hemma hos mamma och pappa och det har fått hänga med i receptboken sedan dess.


När jag bakar bullar brukar jag göra dubbel sats och göra hälften med kanelfyllning och hälften med vaniljfyllning. Vaniljfyllningen gör jag på samma sätt som kanelfyllningen. Jag bara byter ut kanelen mot vaniljsocker.


Denna gången gjorde jag två saker annorlunda mot vad jag brukade. Jag bakade degen i assistenten utan att diska ur den efter det senaste surdegsbaket. Visst gjorde man så förr när man bakade bröd? Så att den torkade surdegen bättrade på jäsningen i det nya brödet. Mina bullar blev i alla fall väldigt bra denna gången och väldigt många, så kanske hade den torkade surdegen någon liten effekt.


Det andra jag gjorde annorlunda har ni redan sett på bilderna. Jag färgade pärlsockret grönt med karamellfärg. Jag såg hos Pickipicki att hon hade färgat det rosa på kanelbullens dag och jag ville också testa. Tyvärr var grön den enda färgen som fanns hemma för tillfället. Från början verkade det som en bra idé men när bullarna var färdigbakade kunde jag inte låta bli att tänka på mögel...


6 kommentarer:

Emilia sa...

Undrade just över det gröna innan jag scrollade ner ;)
Fina lyktor!

Barnens Hjältar sa...

Jag brukar också göra kanel och vanilj. Skall baka nytt när jag känner mig bättre, bullar är alltid bra att ha hemma.

Mattias Högberg sa...

De ser mumsiga ut Jojo!
Häftigt med karamellfärgen nu i Halloweentider :).

Hanna sa...

Så gott med nybakta bullar! :D

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Det var längesen jag bakade bullar, man blir riktigt sugen.
Kul ide att färga pärlsockret!
Kram Anette

tina sa...

Hehe, jag tycker att det blev FINT med grönt! :-D Jag hade faktiskt turen att bli bjuden på hembakta kanelbullar igår, finns ju knappt något godare! :-D