onsdag 10 augusti 2011

Fordonsgas

När vi flyttade ut på landet visste vi att det skulle bli betydligt fler bilresor än innan. Något vi också visste var att fler bilresor innebär fler utsläpp av växthusgaser, vilket inte är bra för miljön. Jag hade inte ens körkort när vi bodde i stan. Mitt månadskort hos lokaltrafiken klarade jag mig långt på. Men med tre mil till stan och bara två-tre bussar om dagen, måste man ha körkort. Jag hade känt mig så låst här ute annars.

Så vi hittade vår egen lösning på problemet. Vi köpte en gasdriven bil. Bilen vi kör nu är en lite nyare modell och fungerar mycket bättre än den första vi hade (som var en av de första efterkonverterade gasdrivna bilarna). I de första gasbilarna vi hade märktes det skillnad om man körde på gas eller bensin men det gör det inte i denna. Men det är klart att utvecklingen går framåt. Nu finns det biogasbilar med och tävlar i STCC och där duger det ju inte med några slöhögar till bilar.

Bildkälla: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/biogas/image/view/biogas003-86784

Lite fakta om fordonsgas:

"Fordonsgas kan utgöras av både naturgas eller biogas. Biogas är förnyelsebart och utvinns genom rötning av organiskt material som avloppsslam, livsmedelsrester eller odlade grödor. Biogas är idag det mest miljöanpassade fordonsbränsle som finns och har minimal klimatpåverkan.
Naturgasen har samma gynnsamma egenskaper vid förbränning som biogas men är inte förnyelsebart. Koldioxidutsläppen är ca 25-30 % lägre jämfört med bensindrift. Den naturgas som används i Sverige kommer ifrån Danmark." (källa: FordonsGas.se)

Bildkälla: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/energigas-sverige-service-ab/pressrelease/view/10-nya-gastankstaellen-oeppnar-i-sommar-439656

Det är fortfarande så att det är lite svårare att hitta ett gastankställe än en bensinmack. I sydvästra Sverige finns det gott om dem men norr om Stockholm är de betydligt färre. Men företagen som driver tankställena bygger ut hela tiden. Samtidigt blir det fler och fler som förstår fördelarna med att köra en gasdriven bil. Mer efterfrågan = fler tankställen. Så jag har stora förhoppningar inför att i framtiden kunna köra enbart på gas även norr om Stockholm om jag skulle ha vägarna ditåt.

Några fordonsgaslänkar:
Biogas.se
Fordonsgas.se
Biogas i Jönköping
Biogas i Linköping

Sen finns det de som experimenterar med att producera biogas på sin gård. Detta tycker jag verkar mycket intressant. Skulle man kunna försörja sitt eget och kanske några hushåll till med värme och el på det sättet? Eller skulle man försöka sig på att uppföra en egen liten gastankstation och försörja byn med drivmedel?

Om du nu inte har en gasdriven bil men ändå vill minska på dina utsläpp finns det lite tips och råd:
"Att trycka hårt på gasen, byta fil, bromsa och accelerera innebär en aggressiv körstil som tar hårt på nerverna - och ökar bränsleförbrukningen. Om du istället kör lugnt och smidigt, använder bromsen mindre, flyter med trafiken samt låter ditt fordon rulla och använda sin fart, kommer du förbruka betydligt mindre bränsle. Din resa blir också säkrare och mer avslappnad." (Källa: Volkswagens hemsida. Klicka på länken för att få fler tips!)

Det blev visst ett ganska långt inlägg idag. Men det här ämnet är något som intresserar mig. Och nu har jag bara en liten uppmaning till dig kvar: Nästa gång du köper bil, tycker jag att du i alla fall ska överväga att köpa en gasdriven sådan!

4 kommentarer:

Barnens Hjältar sa...

Jag skall ta körkort nu, har skickat efter alla papper. Den bil jag skall ha kommer definitivt vara av det miljövänligare slaget.

Maken verkar det som om man inte kan påverka så mycket tyvärr :P

Celine - En Aspergare i mängden sa...

Vi har en hybridbil. Gas/bensin.

Jag föredrar att tanka gas, men det finns ett stort men. Vi har 5 mil till närmsta ställe där vi kan tanka gas. Så det blir ju att vi tankar bensin oftast. :-( I stan en mil bort finns det EN gaspump, men där kräbvs svenskt biogaskort för att tanka och något sådant kan vi inte få.

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Bra att det finns människor som du som tänker på miljön!
Kram Anette

Celine - En Aspergare i mängden sa...

Sv - Stort tack för ditt svar. Jag tänker lite likadant. Ok, jag följer oftast inte matbloggar, ja annat än din då. Du sticker ut ur mängden och kommer med lite annorlunda saker blandat med familjeliv vilket jag gillar skarpt. =)

Mmm.. hade vi kunnat betala gasen med visa electron hade det inte varit bnågon tvekan om saken. Nu försöker vi dock dra vårt strå till stacken och tankar i regel alltid gas de gånger vi befinner oss på ställen där vi kan tanka, tex Norrköping och Stockholm. =)