söndag 13 november 2011

Om vikten av att provbaka ett nytt recept

I dag är det fars dag och jag har erbjudit mig att baka en farsdagstårta. Jag hade länge sneglat på ett recept på en chokladtårta som jag var sugen på att testa. Och fars dag verkade vara en perfekt testdag för just den.


Jag började redan igår med att baka tårtbottnar och förbereda det som skulle vara mellan bottnarna. I morse gjorde jag färdigt den och nu står den i kylen i väntan på att forslas till farsdagsfirandet hos svärfar.

Tyvärr blev tårtan inte direkt någon tårta, utan mer som ett enda stort kladd. Kanske skulle jag provbakat den vid något tidigare och mindre festligt tillfälle. Då hade jag lärt mig att kakan skulle stått mycket längre i ugnen och att båda fyllningarna skulle ha behövt vara mycket tjockare.

Nu löste jag problemet genom att låta den löstagbara kanten på formen vara kvar. Sedan täckte jag ytan med smält choklad (blandat med lite olja). Ovanpå det skrev jag fars dag med smält vit choklad.

Till tårtkladdet tänkte jag servera vaniljglass. Egentligen skulle det varit grädde men jag tror det behövs något uppfriskande som glass i stället. Tårtan är ju kladdig så det räcker ändå. Kanske skulle man ha lite maränger till också, så kan man låtsas att det är marängsviss.

Något jag i alla fall inte missade var att provsmaka. Kladdet smakade ljuvligt så jag tror ändå att jag med gott samvete kan bjuda på det idag. Tur att det bara är familjen...

Nu önskar jag alla pappor en extra fin dag, speciellt min egen fina pappa!

4 kommentarer:

Helenas Hem sa...

Mm vilket gott tårtkladd! :) hoppas att ni har det bra. Kram

Barnens Hjältar sa...

Jag var lite lat och köpte en färdig tårta. En prinsesstårta. Eller skall man kalla det prinstårta på fars dag? :-)

martina sa...

Älskar kladdiga tårtor/kakor! Såg supergod ut tycker jag!

Sv: Ja, vi valde att baka pepparkakor den här helgen. Nästa helg jobbar Erik och helgen därpå är det ju redan 1:a advent o då vill vi äta pepparkakor i mängder! Och ja, det blir nog lite pepparkakshus också framöver. Hos er också kanske? Minns eran fina borg från förra året! Kram!

Yohanna i Las Palmas sa...

Låter jättegott tycker jag.

En liten fråga. Har du haft ett pumpasopparecept här på bloggen? Jag har sett ett någonstans men kommer inte ihåg vart. Den såg så smaskig ut och nu har jag en bit pumpa i kylen som jag skulle göra den med, och så har jag inte sparat receptet.
Suck!

Kul om du hinner vara med i real life, håller en tumme ;)

Hälsningar
Yohanna