tisdag 11 oktober 2011

Surdegspizza

När jag ändå skulle mata vetesurdegen i fredags tyckte jag att i stället för att hälla ut en del av den, kunde jag baka något på den. Att brödbaket skulle bli på rågsurdegen hade jag redan bestämt. Men en surdegspizza eller två skulle jag kanske kunna slänga ihop. Som vanligt sökte jag på internet och hittade ett recept som verkade lovande. Jag följde det inte exakt men jag skulle nog ändå våga rekommendera er att göra det. Väldigt bra och utförligt beskrivet och det verkar jättegott: Third Opinion - Godaste surdegspizzan

För min del fick ingredienserna anpassas till personerna som skulle äta, det vi kom ihåg att handla (när jag ändå var med sonen hos tandläkaren i det lilla samhället som namnger vår kommun) och det som fanns hemma.

Receptet på själva degen kommer från Ingeborgs kök. I det ingår jäst men jag hoppade över den.

Så här gjorde jag:


I glaset: Syrensaft


Pizza med surdeg
500 g vatten
400 g durumvetemjöl
400 g vetemjöl
140 g vetesurdeg

20 g salt

Blanda allt utom saltet på låg hastighet i hushållsassistenten i ca 10 min.
Lägg i saltet och kör lite snabbare i 2 min.
Låt degen jäsa 3-4 timmar (eller mer), gärna på en varm plats. Vik ihop minst en gång under jästiden. Gör som när du slår in ett paket, vik in en sida i taget och lägg sedan med skarven nedåt.
När du ser att degen har jäst bra kan du väga upp dina degbitar, 1 pizza = 150 g . Det ska bli 10 st. Gör du minipizzor som jag, är det lagom med 50-60 g per pizza.
Lägg degbitarna på köksbänken i väntan på att få bli pizzor.
Kavla eller tryck ut degen till den tjocklek du vill ha på ett bakplåtspapper.
Pensla med olivolja, bred på tomatsås, strö över riven ost och toppa med dina favoritingredienser. Börja med osten, det blir mycket godare då!
Lägg pizzorna på varma plåtar med hjälp av en skärbräda och grädda i 275 grader i 7-8 minuter. Strö över pizzakrydda eller färsk basilika. Det går också att låta basilikabladen vara med i ugnen de sista två minuterna av gräddningstiden. Jag kände mig för stressad för att prova detta.

Tomatsåsen jag brukar använda till pizza finns i Den stora Vegetariska Kokboken. Jag har ändrat lite så den passar mig bättre.


Smakrik tomatsås
1 msk olja
1 liten lök, hackad
1 vitlöksklyfta, pressad
2 tomater, hackade
1/2 dl rödvin
1/2 dl vatten
2-4 msk tomatpuré
Ev. en skvätt balsamvinäger
Basilika, oregano, svartpeppar, örtsalt och socker efter behag

Värm oljan i en kastrull, tillsätt lök och vitlök och fräs på medelstark värme tills löken är mjuk. Tillsätt tomater, vin och vatten och koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 15 minuter. Rör om då och då. Ta kastrullen av värmen. Kör såsen slät med stavmixer. Tillsätt tomatpuré, basilika och oregano och rör om tills den är genomvarm. Smaka av med örtsalt, peppar och socker. Servera den varm eller kall.

Denna gången ställde jag fram ingredienserna så att alla fick komponera sin egen pizza. Förutom tomatsås och riven ost fanns det skivad tomat, lök, paprika, banan, majs, skinka, cashewnötter, curry och färsk basilika. Här har ni säkert egna och bättre förslag på vad man kan ha. Per Olof på Third Opinion har pesto på sin pizza. Det skulle jag vilja testa någon gång!

Pizzan blev väldigt uppskattad. Av gubben, barnen, föräldrarna och de tre extra middagsgästerna vi fick (alltid trevligt med fler runt bordet). Jag gillade den också. Bättre än köpepizza om jag får säga det själv. Detta var definitivt inte den sista gången det bakades surdegspizza i det här huset!

Hoppas ni har en bra kväll!

4 kommentarer:

Veera sa...

Kul att läsa om din surdegspizza! Min brorsa har blivit besatt av surdegspizzor till den grad att han volontärarbetar på den lokala pizzerian bara för att få låna deras ugn till sina degar...hahaha! Nu har han stuckit till Brasilien för att starta ett surdegspizzahak där...nej nu skriver jag inte mer det här låter ju lika tokigt som det är :)))

Emilia sa...

Spännnande! Vi gjorde "vanlig" pizza förra veckan - T-L: "Eh mamma jag tycker nog bättre om en sån som man köper tror jag!" ;)

Mårtenssons kök sa...

Jo, men... så är hon igång och bakar igen...:)
Det där att låta alla välja fyllning på sin egen pizza är så smart. Alla får som de vill ha och blir nöjda och glada!

Evve sa...

Vill du vara med och tävla om att bli Veckans Blogg?
Klicka in här då och skriv "Jag är med" : http://evvesliv.blogg.se/2011/october/veckans-blogg-1.html#comment
Obs! Du har större chans att vinna om du länkar tävlingen eller följer mig via blogovin!