torsdag 13 oktober 2011

Rönnbärsplockning

För några dagar sedan var sonen och jag och plockade rönnbär. Älgjakten började ju häromkring i veckan och då blev jag påmind om att det nog var dags.


Kanske var det dags redan för några veckor sedan. Det var svårt att hitta hela rönnbärsklasar utan bär som blivit dåliga. Men några fina fick vi ihop i alla fall. Vi hittade ingen rönn på vår egen mark men vi tänkte att grannarna nog inte skulle bli arga om vi plockade lite på deras.


Jag har inte bestämt riktigt än vad vi ska göra med rönnbären. Rönnbärsgelé kanske. För ett tag sedan hittade jag ett recept på rönnbärscurd som jag blev lite sugen på att testa. Jag har faktiskt aldrig tillagat något med rönnbär förut. Tips tages tacksamt emot!


Förra året plockade jag rönnbär precis när de hade mognat och lade dem i frysen. Sen glömdes de bort. De ligger fortfarande kvar men jag vet inte om de går att använda ett år senare. Någon av er läsare som vet?

Medan jag plockade rönnbär, plockade sonen blommor. "Man måste passa på att plocka mycket blommor innan vintern kommer" sa han.


Här kommer ett kort på vår ladugård och vårt hus sett från baksidan, som jag tog när vi var på väg tillbaks. Inte så svårt att förstå varför en del kallar det polkagrishuset...


Nu sitter jag i soffan och äter chips. Jag har precis kommit hem från husmorsgymnastiken och i morgon börjar min helg.

Vi ska ha lite kompisar här på fredagskvällen och laga mat tillsammans. En höstbuffé med inspiration från Remsan blir det. Mer om det på lördag. Eller kanske på söndag...

Men jag tror vi hörs imorgon med!

6 kommentarer:

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Jag har faktiskt aldrig ens smakat rönnbär! Tänker bara på den där ramsan: "surt sa räven om rönnbären" och har fått för mig att jag inte gilla det *rodnar* Hur smakar det?

Barnens Hjältar sa...

Rönnbärsgelé är ju gottt, sällan man använder det bara.
Hittar du inga bra recept så är ju rönnbär trevligt att dekorera med. Min yngste son har gjort rönnbär på tråd som hänger så fint i fönstret :-)

Henrik Olsson sa...

Rönnbär har aldrig varit något för min del faktiskt - även om det finns gott om den här hemma!

Sv: Ja, det är jätteskönt att det fungerar bra mellan vovvarna :)

Remsan sa...

Rönnbärsgele är ju toppen. Curd på dem låter väldigt gott. Vet att jag sett recept på både rönnbärssnaps och syltade (i konjak tror jag) rönnbär. Och likör så klart. Sitter dock inte inne med några recept.
Lycka till med buffén!

teresia sa...

Åhh vad mysigt du har haft de!!!

Den gelén vill jag smaka sen =)..

Ha en fin helg

nurseblog sa...

Men åh vad fint ni har det! Längtar ut på landet när jag ser de vackra bilderna...
Önskar dig en riktigt fin helg!