söndag 16 oktober 2011

Höstbuffé

Efter en datorfri dag igår känner jag mig nu redo att redovisa recepten från höstbuffén som jag och några vänner kockade ihop i lördags. Ibland tar jag mitt ansvar och tvingar ut stadsborna på landet så de får lite frisk lantluft. På köpet får de (förhoppningsvis) en trevlig kväll med god mat och dryck, samt hög mysfaktor. Denna gången var i stort sett alla rätter nya för oss, så det var lite av en chansning. Men resultatet blev väldigt bra, trots att tidoptimismen orsakade en hel del knorrande i vissa magar innan det var dags att äta.

Efter önskemål (som jag mer än gärna tillgodosåg) blev allt på buffén vegetariskt. Första receptet hittade jag i ett reklamblad från Cervera:

 

Pumpasoppa  (ca 60-70 minuter)
4 portioner (eller ca 8 bufféportioner)

1 medelsor butternutpumpa, skalad och skuren i grova bitar (jag tog en vanlig pumpa utan någon särskild benämning i affären)
2 schalottenlökar, skalade och skurna i grova bitar
1 vitlöksklyfta, oskalad och krossad
1 morot, skalad och skuren i grova bitar
Färsk timjan (jag tog apelsintimjan)
4 msk olivolja
1 dl grädde
Ca 1-1,5 l buljong (det skulle va kyckling men jag tog grönsaks)
1 nypa curry
Färskpressad citronsaft, efter smak
Salt och peppar

Lägg pumpa, vitlök, lök, morot, olivolja och timjan i en ugnsform. Krydda med salt och peppar. Rosta grönsakerna i mitten av ugnen i 200 grader, ca 40 minuter. Skala vitlöken och häll över alla grönsaker i en större kastrull. Tillsätt grädde och nästan all buljong och låt soppan koka upp. Mixa soppan slät med stavmixer. Späd eventuellt med mer buljong. Smaka av med curry, citronsaft, salt och peppar.

Till soppan åt vi nybakat surdegsbröd. Det blev inte lika bra denna gången eftersom jag hade haft slut på nästan allt mjöl förra helgen och bara hade oekologiskt vetemjöl att tillgå. Men nybakat smakade det bra i all fall. Enligt receptet skulle det vara grillat lantbröd till soppan men jag tyckte det var synd att grilla det nybakade brödet.

Nästa recept kommer från Ica.se. Jag bytte ut kålrot, som jag inte är så förtjust i, mot den sista potatisen från vår egen odling för i år.


Honungsglacerade rotfrukter (ca 45 minuter)
3 morötter
2 palsternackor
1 bit rotselleri (ca 150 g )
8 schalottenlökar
8 potatisar
2 msk olivolja
2 msk flytande honung
gourmetsalt
persilja
nymalen svartpeppar

Skala och skär morötter, palsternackor, rotselleri, schalottenlökar och potatis i grova bitar. Lägg dem i en långpanna. Ringla olivolja över rotfrukterna.
Rosta dem i ugnen i 20-25 minuter, 200°C. Ta ut plåten och ringla över flytande honung. Rosta ca 5 minuter till. Smula över gourmetsalt, persilja och nymalen svartpeppar.

Idén till själva höstbufffén fick jag när jag läste ett inlägg om höstmat hos Remsan. Här kommer ett recept på en god sås som jag också hittade hos henne. Såsen passade utmärkt till rotfrukterna.


Rostad paprikasås (ca 60 minuter)
4-6 pers.
4 grillade paprikahalvor
4 msk olivolja
2 msk röd vinäger (vi använde äppelcidervinäger)
1 msk fransk senap
2 krm salt
2 krm svartpeppar
tabasco

Sätt ugnen på 250°. Dela paprikorna i halvor och kärna ur. Lägg dem på en pappersklädd ugnsplåt med skinnsidan uppåt. Rosta paprikan i ca 20 minuter, tills skalet blivit svart-bubbligt. Stapla dem på varandra och dra av det svarta skalet med en kniv när de svalnat.
Mixa paprikan tillsammans med olja, vinäger och kryddor. Smaka av med tabasco eller uteslut. Håller sig minst 1 vecka i kylskåp.

Här kommer ytterligare ett recept från Remsan. Rödbetsbiffarna var helt klart min favorit på buffén. Killen som stekte dessa tröttnade efter ett tag och lämnade kvar lite smet på botten i bunken. Den slängde jag i en burk och sparade i kylen och så blev det finfin kvällsmat till mig i går med.


Rödbetsbiffar med fetacreme (ca 30-40 minuter)
4 personer eller 6-8 bufféportioner

500 g rödbetor, skalade och mellangrovt rivna
1 gul lök, riven
2 ägg
2 msk maizena mjöl
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
smör

Fetacreme:
150-200 g fetaost
2 dl créme fraiche
2 msk honung
1 msk färsk, hackad rosmarin
½ krm svartpeppar

Blanda rivna rödbetor och riven lök med ägg, maizena och kryddor. Klicka ut smeten i en stekpanna och stek biffarna i smör. Smula ned fetaosten i créme fraichen och smaksätt med honung, rosmarin och peppar.

En sallad ville jag gärna ha med och den skulle innehålla vitkål. Valet föll på en ljummen höstsallad från Pickipicki. Fin att se på och god att äta. Till brödkrutongerna använde jag rågsurdegsbrödet jag bakade förra helgen.


Ljummen höstsallad (ca 20 minuter)
¼ vitkålshuvud
1 burk kikärtor
2-3 msk rapsolja
2-3 tsk gul curry
salt och svartpeppar
1-2 äpplen
en bit gott bröd
frysta lingon

Skölj kikärtorna ordentligt och stek i olja, krydda med lite salt, svartpeppar och rikligt med curry. Skär brödet i mindre bitar och rosta i en torr stekpanna. Vänd ner finskuren vitkål och äpple hackat i mindre bitar till kikärtorna och låt fräsa en stund. Pynta med brödkrutonger och lingon vid servering.

Den sista rätten på buffén är min kirskålspaj som jag pimpade med trattkantareller och gjorde om till minipajer.


Minipajer med trattkantareller och kirskål (ca 60 min + blötläggning)
12 st

100 g smör
2 dl vetemjöl
1/2 dl grahamsmjöl
ev. lite kallt vatten max 1 msk

2 dl torkade trattkantareller
½ liter kirskål
1 dl grädde
2-3 dl riven ost t.ex. cheddar
3 ägg
örtsalt, svartpeppar

Lägg trattkantarellerna i blöt i god tid innan, gärna några timmar. Blanda ihop pajdegen och tryck ut den i 12 st aluminiumformar eller i muffinsplåt. Låt vila i kylen medan du plockar kirskålen. 
Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i 5-10 minuter (225oC). 
Vispa ihop grädde, ost, ägg, salt och peppar. 
Ta upp trattisarna ur vattnet och låt dem rinna av. Stek dem sedan en stund i smör och fördela i de förgräddade pajskalen. Spara några till garnering. 
Skölj kirskålsbladen och förväll dem i någon minut. Hacka dem och lägg också dem i pajskalen. Skeda äggblandningen över svamp och kirskål och ställ in i ugnen igen i ca 15 minuter eller tills pajerna fått fin färg. Garnera med de sparade trattisarna. Servera dem direkt från ugnen eller ljumna.

Till alla er som tänkt bjuda på höstbuffé kan jag varmt rekommendera den här menyn. Se bara till att vara väl förberedd (läs: Ha alla ingredienser hemma) och börja för allt i världen i god tid!

Hoppas ni haft en riktigt trevlig helg!

7 kommentarer:

Samuel sa...

Jag intygar att detta var väldigt gott.

Barnens Hjältar sa...

Allting ser verkligen jättegott ut. Vi skall ha hallowenbjudning den 31/10. Tror jag skall nvända minipajsreceptet då. Det ser väldigt smarrigt ut.

Remsan sa...

Men det var ju ingen dålig höstbuffé du bjöd på!! Då kan gott gästerna åka ut på landet. Måste vara klart bättre än alla restauranger i stan ;-)

Barnens Hjältar sa...

Tack för tipset! Vi har en stor nässelkoloni här i trädgården så vi får se :-)

Yohanna i Las Palmas sa...

Hallå där!
Kom förbi här via Barnens hjältar och kikade lite.
Vilken underba buffe. Nu blev jag sugen på att laga mat och ett recept på pumpasoppa har jag letat efter. Denna lät smaskig och måste provas nu till Halloeween.

Hälsningar
Yohanna

Emilia sa...

Vilken dunderbuffe´! Mmm....

Mårtenssons kök sa...

Det var minsann ingen liten buffé du bjöd gästerna på, kul med vegetariskt!
Tänk vilka ställen man kan få fina recepttips från, reklamblad är tydligen inte fy skam det heller:)