söndag 7 augusti 2011

Renskav med lingonchutney

Någon som har en massa färska kantareller ni inte vet vad ni ska göra av? Eller kanske en hel hög med nyplockade lingon? Jag har tyvärr inget av det. Däremot har jag en burk full av torkade trattisar från förra året och en påse med fjolårets lingon i frysen.

Förra årets svamp

Har du dessa ingredienser från skogen hemma plus lite renskav eller annat viltkött och dessutom färskpotatis att plocka upp från landet (eller i en påse i kylen), kan du fixa en riktig festmåltid. Receptet är hämtat från boken Var rädd om maten, utgiven av lantmännen i en kampanj om att inte slänga mat.


Renskav med lingonchutney
(4 personer)
2 paket renskav (á 240 g)
200 g färsk svamp, borstad och skivad
2 msk smör
1 gul lök, hackad
4 dl grädde
2 tsk koncentrerad viltfond
2 tsk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
salt och svartpeppar

Tina skavet till hälften och skär det tvärs över till tunna strimlor. Lägg svampen i en kall stekpanna och hetta upp. Låt vattnet koka bort. Lägg i smöret och fräs svampen till fin färg. Salta och peppra. Ta upp den och lägg åt sidan.
Fräs löken i smör och ta upp. Fräs skavet i omgångar i smör och blanda ner lök och svamp. Slå över grädden och koka upp. Rör ner fond, tomatpuré och timjan. Låt sjuda utan lock tills grädden kokat ihop något. Smaka av med salt och peppar. Servera med lingonchutney och kokt potatis.


Lingonchutney
3 dl lingon
1 dl rött vin
1 1/2 dl rårörsocker
1/2 msk riven färsk ingefära
1 stjärnanis
1 bit kanelstång

Blanda samman lingon, vin, socker och kryddor i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och sjud på svag värme ca 25 minuter.

Den här måltiden var verkligen något extra. Och en sak som är bra med boken jag tog receptet ifrån, är att det kommer en till rätt att göra på resterna. Jag gjorde den också. Om möjligt ännu godare. Det receptet kommer i ett annat inlägg. 

Tills dess: Ha det gott!

6 kommentarer:

Barnens Hjältar sa...

Renskav är så himla gott. Tillsammans med kantarellstuvning blir det oslagbart :-)
Har du några bra vegetariska matsidor du kan tipsa om? Tänkte hänga på EKO-Lisas vegetariska september :P

Emilia sa...

Lingonchutneyn verkar god, kan man ha det till nåt vegetariskt tro ;)

Mårtenssons kök sa...

Varken färsk svamp eller färska lingon i sikte:) Men renskav, det finns det en paket i frysen någonstans!

Henrik Olsson sa...

Jag har varken lingon eller kantareller - men däremot flera stora körsbärsträd!

Sv: Ja, du får testa köttbullarna nästa gång!

Barnens Hjältar sa...

Tack, jag skall in och kolla på pickipicki. Ja kolla in det där med vegetarisk september. Jag tänkte att det är en bra idé för att få barnen att testa vegetariskt med. Själv var jag vegetarian i flera år som barn och skulle vilja bli det igen.

martina sa...

Ojojoj, så gott det såg ut!