lördag 20 augusti 2011

Stekpanneomelett på rester

Vad gör man om man har gjort glass och har två äggvitor över i en burk i kylen, om man har riven ost, hackad tomat, majs och purjolök över efter en taco-kvällsmat och några korvar och kokta färskpotatisar kvar från en annan middag? Jo, man gör en omelett i stekpannan!


Stekpanneomelett på rester
ca 4 port
4-5 kokta potatisar
4-5 grillkorvar
2-3 msk hackad purjolök
smör
2 äggvitor + 4 ägg (eller 5 ägg)
salt, peppar
1/2 dl majskorn
1/2 dl kokta gröna ärtor
1/2 dl hackad tomat
1 dl riven ost
Någon färsk örtkrydda, t.ex. persilja

Dela potatisen i stora tärningar. Stek den försiktigt i rikligt med smör i en stor stekpanna. Slanta korvarna och tillsätt dem tillsammans med purjolöken. Vispa äggen tillsammans med salt och peppar. Fördela ingredienserna jämnt i stekpannan, tillsätt mer smör om det ser ut att behövas och häll sedan över äggblandningen. Peta med en sked eller stekspade så det rinner ner ordentligt. Strö över majs och ärtor och låt stå på svag värme under lock tills ägget nästan har stannat (ca 15-20 minuter). Strö då över tomat och ost och låt stå på värmen en liten stund till, tills ägget stannat helt och osten smält. Klipp över färsk persilja. Servera direkt ur stekpannan tillsammans med knäckebröd och en god sallad.


Som du säkert förstår går det att byta ut de flesta av ingredienserna i denna rätten. Ägg kanske är en fördel att ha om man vill åt den där omelettkänslan... Men annars är pytt i panna på rester inte fel det heller! Anpassa mängd och innehåll till vad som finns hemma och hur många som ska äta.

I dag har vi varit i stan och handlat lite. Det var faktiskt första gången vi försökte att handla enbart närodlade/ närproducerade eller ekologiska, krav- och rättvisemärkta varor. Jag har läst på lite i böckerna av Maja Söderberg och tänkte att vår familj skulle lägga i en lite högre växel när det gäller att handla och äta klimatsmart. 

Just nu känner jag mig jättepeppad och det är inte svårt att bli inspirerad av alla spännande recept, tips och knep som finns i Majas böcker. Vi tänkte prova denna hösten och sedan utvärdera hur vi tycker det har gått. Man skulle kunna tro att det rent ekonomiskt kommer bli dyrare men jag är inte så säker på det. Att äta mindre kött och handla varor efter säsong borde dra ner på kostnaderna en del med. Samtidigt som vi blir mer noga med att ta tillvara på all mat, i stället för att köpa ett överflöd som bara blir gammalt och dåligt och måste slängas.

I dag började vi med ett besök på Bikupan i Jönköping och halkade sedan in på loppisen i Kulturhuset. Barnen skulle köpa presenter för sina födelsedagspengar från farmor och farfar, så även dottern har handlat klimatsmart på loppis idag. Sedan handlade vi resten på Coop Forum och det gick att hitta ganska mycket av det vi letade efter där med. Nästa gång får vi väl testa Willys, eller Ica och se vem som har störst utbud av närproducerat. Egentligen skulle man väl handla på torget men då gäller det att ta sig dit vid rätt tidpunkt med. Sen finns det säkert fler ställen. Dags att finkamma bygden på odlare, bagare och andra matproducenter! Någon som bor i närheten av Jönköping, Tranås, Aneby eller Nässjö som har några tips?

Nu önskar jag er alla en finfin lördagskväll!

7 kommentarer:

Barnens Hjältar sa...

Det där ser gott ut! Vad handlade dottern för klimatsmart? Ja det kändes lite jobbigt med TV:n, du vet alla de där tankarna "tänk om". Hoppas ni haft en bra lördag!

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Oj, så gott det såg ut!
Jag tycker om att handla på torget, men man ska ju vara ledig just den torgdagen.
Jag tror att de upphöjda odlingsbäddarna gjorde att jorden behöll fukt och värme.
Kram Anette

Remsan sa...

Man definitivt spara mycket pengar på att försöka äta upp all mat man köper hem. Närproducerat behöver inte vara dyrare alla gånger. Dock är oftast eko-produkterna det. Men man vill ju ha bra mat, framför allt till barnen, så det är ändå värt det.

Barnens Hjältar sa...

Ja visst är det oerhört komplicerat, kan tänka mig att det inte alltid är lätt att vara pedagog i alla lägen. Är dock helt övertygad om att du aldrig skulle skylla på den mobbade eller hur :-)

8 kr klimatsmart fynd indeeed :-)

Emilia sa...

Berättade jag om bondomelletten de luxe jag fick till lunch på konferensort utanför Sthlm med trattkantareller, sparris och chevreost som "extra" ingredienser?...

Barnens Hjältar sa...

Nej precis, det ligger inte i dig och ditt tänk. Det är uppenbart. Jag hoppas att det finns många pedagoger runt om i landet med ditt sunda förnuft om du förstår vad jag menar?
Ha det så trevligt !

Barnens Hjältar sa...

Det låter som du fått en rivstart idag då. Hoppas du kan få koppla av när du kommer hem! Kram!