måndag 8 augusti 2011

Viltstuvning på hembakat knäcke

Jag tänkte att jag inte skulle hålla er på sträckbänken allt för länge, så här kommer recepten på vad vi kan göra med resterna från renskavsmiddagen. Precis som igår så kommer receptet från boken Var rädd om maten.

Tanken är att det ska bli en slags knäckebrödssnittar. Goda att bjuda på som förrätt, gärna till hembakat knäckebröd men köpebröd går också bra. Har du färsk svamp över (eller svamp i frysen), smörsteker du den och lägger åt sidan. Sedan värmer du stuvningen och serverar den på knäckebrödet toppad med svamp, lingon och hackad persilja. Jag använde både lingonchutney och lingon från frysen. Mycket gott!


Ska du bjuda på rätten kan det vara en idé att låta gästerna plocka på vad de vill ha själva. Annars finns risken att knäckebrödet hinner bli mjukt av stuvningen innan det äts.


Knäckebröd
5 dl mjölk
2 msk honung
1 tsk salt
20 g jäst
4 dl rågmjöl
1/2-1 dl vetemjöl
7 dl grahamsmjöl

Sätt ugnen på 225oC. Ljumma mjölk, honug och salt. Smula jästen i en bunke och lös upp den med degvätskan. Tillsätt lite mjöl i taget tills det går ihop och blir en fin deg. Låt degen jäsa ca 60 minuter under bakduk.
Kavla ut supertunna kakor och nagga med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen i 2-3 minuter, tills brödet fått fin färg. Vänd sedan och grädda på andra sidan någon minut. Låt svalna på galler.

Jag använde en pepparkaksform att göra mönster med i knäckebrödet. Sen bröt jag loss bitar i olika storlekar. En del blev rena hjärtan och en del blev lite oregelbundna men jag tycker det såg fint ut. Och så var det ingen tvekan om att det var hembakt...

Jag hade inte tillräckligt med rågmjöl hemma så jag drygade ut med kornmjöl. Kanske var det därför mina kakor inte jäste upp och blev så där bubbliga som knäckebröd brukar vara. Eller så hade jag dem inte tillräckligt länge i ugnen. Kanske kavlade jag dem inte tillräckligt tunt, så de hade behövt va ännu längre i ugnen. Goda blev de i vilket fall. Alldeles ljuvligt smakade det med viltstuvning och lingonchutney men de var också goda med smör och ost eller vitlöksfärskost.

Så här gott kan det alltså bli när man har bestämt sig för att inte spara överbliven mat i kylen i en mindre evighet, för att sedan slänga den. Kanske inte en så stor grej egentligen men om alla skulle börja tänka på att slänga mindre mat skulle det ändå göra skillnad. Vi skulle konsumera mindre, ha mer pengar över till annat (t.ex. spara eller ge till välgörenhet) och på sikt skulle det påverka miljön också.

4 kommentarer:

Remsan sa...

Hur många gånger har jag inte sagt att jag ska baka eget knäcke... Detta låter kanongott med vilttoppingen!

Darksess sa...

Vad gott! :D

Jag behöver din hjälp. Jag är med och tävlar i Miss World. Vore tacksam om du följde den här länken och gick in och rösta:
http://deltavling.missworldsweden.org/bidrag/b8a701e8-4d2a-48d9-9bc3-defa7f425446

Tack på förhand ♥
Ha en underbar kväll!

Mårtenssons kök sa...

VI har också (precis som Remsan) tänkt att baka eget knäcke i en evighet nu... har inte fått tummarna loss:)

Nej det är verkligen lätt att det bara ligger kvar rester som sen aldrig blir använda och kastas. Bra initiativ!

Nanna sa...

Åh vad roligt med hembakt knäcke. Det har jag nog aldrig ens sett någonstans, så det måste jag ju prova på! :D

Sv: Ja, att det är särskilt speciellt med min mormor och hennes ställe är ju att hon bor så långt bort att vi bara åkte och hälsade på där en gång om året och bodde där några veckor på somrarna. Nu var det 11 år sen senast jag varit där, men allting kändes som förr, hemtrevligt :D