lördag 27 augusti 2011

Omelett med kantareller, persilja och kirskål

Det här är ingen matblogg. Det är en blogg om mitt liv på landet. Om huset, trädgården och olika saker som rör mitt liv på landet. Men just nu handlar mitt liv ganska mycket om mat. Därför har det varit och kommer att vara ganska mycket recept och mattips här framöver. Hösten är ju skördetiden och det finns massor av goda saker att experimentera med i köket.

Dessutom är jag fortfarande väldigt peppad inför att i höst och vinter enbart köpa och äta närodlat, närproducerat, ekologiskt och/ eller kravmärkt mat. Så där någonstans finns mina tankar just nu. Och så jobbet såklart. Men det hade inte varit så intressant för er att läsa om. Som fritidspedagog har jag ju tystnadsplikt, så de få sakerna jag skulle kunna skriva om hade inte varit något direkt kul ändå.


Här om dagen kom mina svärföräldrar hem med en påse jättefina kantareller. Jag som trodde jag inte skulle få äta min höstfavoriträtt i år, eftersom jag inte kommit iväg och plockat svamp, blev överlycklig. Ännu lyckligare blev jag när jag skulle börja rensa svampen och såg att svärmor redan gjort det. Så då var det bara att sätta igång. Receptet hittade jag för några år sedan i Coop Forums medlemstidning. Men jag har i vanlig ordning ändrat en del i det.


Omelett med kantareller, persilja och kirskål
(2 portioner)
5 ägg
2 msk vatten
2 krm salt
2 krm svartpeppar

300 g kantareller
1 liten röd lök
2 msk smör
2 krm salt
2 krm svartpeppar

125 g riven ost, gärna cheddar
2 dl nyplockad persilja och späda kirskålsblad

Vispa ihop ägg, vatten, salt och peppar.
Stek kantareller och lök i smör. Salta och peppra.
Lägg svampen åt sidan. Häll omelettsmeten i stekpannan. Stek på låg värme. När omeletten stannat, häll över svamp, ost, persilja och kirskål.
Vik omeletten och servera med en sallad.


Kirskål är ett jättejobbigt ogräs som vi tyvärr har fått in i vår trädgård, troligtvis med några hallonbuskar. Jag har varit så arg på den där kålen ända sedan jag såg att den börjat ta sig i vår trädgård. Enda sättet att bli av med den verkar vara att täcka över området med en tjock presenning och en massa brädor i flera år. Just nu håller jag på att testa om det går att så gräsfrön i stället så att gräset tar över. Om det lyckas får vi väl se till nästa vår. Men tills dess passar jag på att använda kålen i mat. Det ska tydligen vara väldigt nyttigt och smakar inte alls så dumt. Läs mer om kirskål i den virtuella floran.

Snart är det förresten september. Jag håller fast vid att göra september till en vegetarisk månad. Vilka mer är med?

4 kommentarer:

Henrik Olsson sa...

Mattips är aldrig fel att få - dessvärre är jag dock inte typen som lagar mat :P

Sv: Just nu är arbetet avbrutet pga ett brutalt regnande! Hoppas att det ger med sig snart!

Mårtenssons kök sa...

Vi tycker det är väldigt bra att livet handlar mycket om mat:)
Kantareller blir det här ikväll också, fast vi får själv rensa våra men det får det vara värt!

Ha en fortsatt skön helg,
M

Remsan sa...

Förstår dig, hur skulle du kunna låta bli att blogga om allt gott du lagar?! Underbar tid nu med så mycket som är som bäst just nu.

Celine Naminah sa...

sv - Tack för ditt enorma tålamod och alla svar på mina hopplösa frågor. =)