tisdag 16 augusti 2011

Släktkalaset

Som om det inte var nog med barnkalas på lördagen, så var det släktkalas för båda barnen på söndagen. Dottern fyller också år i dagarna och det kändes lite onödigt att släpa hit tjocka släkten två gånger.

Sonen hade valt rabarberglasstårta med hallon även till denna tillställningen. Men det här kalaset fick det bli en hel tårta i stället för många små. Vi hittade massor av hallon på andra sidan vägen, så det var bara att plocka.


Till min stora glädje var det ingen som frågade "Måste man äta upp?" eller "Får man lämna?". Frågorna handlade mer om receptet och de flesta tyckte tårtan var jättegod.

Dottern ville ha en blåbärsglasstårta med maränger. (Kanske att jag hade lite inflytande över det beslutet eftersom jag visade henne bilden på en sådan på bloggen Remsans bistro)


Blåbärsglass
(räcker till 1,5 liter)
4 dl vispgrädde
4 äggulor
1 dl strösocker
200 g frysta blåbär
100-150 g blåbärssylt

Vispa äggulor och socker fluffigt. Grovhacka de frysta blåbären och blanda ned dem i äggsmeten tillsammans med blåbärssylten. Vispa grädden och vänd ned den i smeten, häll allt i en avlång brödform och ställ i frysen i minst 5 timmar.

Med tanke på att ta tillvara på mat är det perfekt att göra maränger om man har gjort glass, eftersom glassen görs på äggulorna och marängerna på vitorna. Hembakade maränger är oftast flera gånger godare än köpta med.

Receptet jag använde till marängerna kommer ifrån boken Klassiska kakor på nytt vis av Mia Öhrn. Det är mörk choklad i dem, vilket gör att de blir spröda utanpå och lite mjuksega inuti. Jag har gjort dem en gång tidigare och då blev de jättebra. Denna gången blev jag inte riktigt lika nöjd. Chokladen stelnade till små klumpar i smeten och marängerna blev inte alls lika fina och randiga som sist. Kanske var det för att "någon" ätit upp den fina mörka chokladen och det bara fanns blockchoklad kvar i skåpet... Det var helt omöjligt att klicka upp marängen snyggt på plåten. Sen tog det en evighet för dem att stelna i ugnen. Men när de väl var färdiga smakade de väldigt gott. De blev mycket sprödare än förra gången, kanske för att de var inne i ugnen längre tid. Här kommer i alla fall receptet:


Maränger
10 st
3 äggvitor
1 dl strösocker
1 dl florsocker
50 g mörk choklad, smält

Vispa äggvitorna lätt i en rostfri bunke tillsammans med hälften av strösockret. Tillsätt resten av strösockret och vispa på hög hastighet med elvisp till ett fast skum. Sikta florsockret och vänd försiktigt ner det i marängen. Vänd ner den smälta chokladen riktigt slarvigt, om du rör för mycket sjunker marängen ihop. Klicka ut maränger på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i nedre delen av ugnen i 100 grader i drygt en timme. Stäng av ugnen men låt marängerna stå kvar och torka i eftervärmen utan att öppna luckan. Är du otålig kan du grädda marängerna en stund till och sedan ta ut dem direkt.


Den uppmärksamme ser att det inte var några tårtljus i tårtorna. "Någon" glömde att köpa det. Men visst kan det bli bra med saker man hittar i en låda i garderoben med?


Både blåbärsglasstårtan och marängerna gick hem hos gästerna med. (Och jag åt alldeles för mycket) Tack alla fina som kom och firade våra barn i helgen!

1 kommentar:

Mårtenssons kök sa...

Blev hur fint som helst med de långa ljusen!
Men hembakade maränger, vi har gett upp hoppet! Vet inte hur många gånger vi har provat för att bar misslyckas totalt. Vill ha dom spröda inuti men sega i mitten och så blir det aldrig. Blir så imponerade av de som lyckas!