torsdag 25 augusti 2011

Lingonbiffar

Nu tänker jag bjuda på ett recept från Sju årstider i Majas kök, av Maja Söderberg. Och samtidigt rekommenderar jag alla som inte har boken att köpa den! Den innehåller massor av spännande recept på mat som påverkar klimatet så lite som möjligt. Dessutom är det mat som är bra för hälsan och allt ser jättegott ut. De rätter jag provat hittills är också minst lika goda som de ser ut.


Lingonbiffar
1 gul lök
3 dl hackad vitkål
rapsolja (jag använde smör & rapsolja)
5 dl kokta kikärter
5 msk vetemjöl
5 msk hackad persilja
1 tsk spiskummin
svartpeppar
cayennepeppar
salt
2 ägg
2 dl lingon
ev. vatten

Hacka lök och vitkål fint. Stek på låg värme i rapsolja tills löken är genomskinlig och vitkålen mjuk. Mosa kikärterna med en gaffel eller mixer/ matberedare (jag använde potatisstöten). Blanda i mjöl, kryddor, salt, ägg, lingon, lök, vitkål, 1 msk rapsolja och eventuellt lite vatten om smeten känns för torr. Låt smeten vila i ungefär en halvtimme innan du steker, så håller biffarna ihop bättre. Forma smeten till ca 1 cm tjocka biffar och stek i rapsolja.

Maja rekommenderar att biffarna serveras med potatis, höstsallad och en god sås. Jag serverade mina med kornris, nyplockade morötter och naturell yoghurt. Sonen hade även lingonsylt på sina biffar. Kornris, som odlas i Sverige har mycket mindre påverkan på miljön än ris som odlas långt härifrån och måste importeras. Det svenska riset (mathavre, matdinkel, matvete, kornris och korngryn) innehåller dessutom mer kostfiber, vitaminer och mineraler än vitt polerat ris och är därför nyttigare (källa: Sju årstider i Majas kök).


Så här såg "smeten" ut innan jag formade biffarna. Redan då blev jag sugen på att smaka.

Oj vad gott det doftade när biffarna hamnade i stekpannan. Mums!

Oavsett nyttigheten på denna rätten så tyckte jag den smakade alldeles utsökt. Sonen och gubben gillade biffarna också medan dottern (som vanligt när det gäller nya rätter) var skeptisk.

Nu hörde jag av gubben att det är Charlies änglar på tv snart (eller typ nu). Perfekt för min trötta kropp att få parkera sig i tv-soffan för lite mys. Något gott (fast givetvis sockerfritt) fixar vi när det blir reklam. I morgon är det sovmorgon!

Jag kan slutligen ganska stolt meddela att jag klarat mig utan socker sedan i måndags. Huvudvärken har äntligen släppt och sötsuget verkar ha försvunnit det med. Heja mig!

Och heja alla er andra som gör en massa bra saker hela tiden!

6 kommentarer:

Angela sa...

De såg goda ut, ska försöka mig på dom en dag! Jag återupptog min träning förra tisdagen, så förra veckan blev det 4 ggr och den här veckan har det hittills blivit 3 ggr :) Heja oss!!

Celine - En Aspergare i mängden sa...

Mmmm.. men nu är minimyrans läxa gjord i allafall och han har den med sig till klassen idag. Fast jag var tvungen att be hans fröken om en ny läxa.

Nanna sa...

Mmm! Verkar gott! Förutom lingonen ;) Tror du man gillar dem även om man inte gillar lingon i övrigt?

Oj, så duktigt av dig att vara utan socker så länge! :) Vet ju hur svårt det är i början, nu är de värsta dagarna förbi, men å andra sidan vankas det helg vilket kan göra det svårt igen, så håll motivationen!

Emilia sa...

Ser goda ut - borde väl gå att göra lökfria med paprika istället?...

Heja heja!

Kim sa...

Vilka intressanta veggobiffar, jag är alltid på jakt efter sådana recept, så detta ska testas!

Barnens Hjältar sa...

Bra tips, skall se om de har den på Adlibris eller bokus. Jotack, idag har jag haft en bra och slapp dag. Hoppas din varit bra med!