torsdag 21 juli 2011

Namnsdagsfrukost

I dag har jag namnsdag och det firade jag med en lite extra lyxig frukost. Ska jag vara ärlig så visste jag inte att det var min namnsdag förrän jag fick ett grattis-sms från syrran. Men när jag vaknade var jag sugen på vaniljscones. Kanske var det mitt undermedvetna som visste att det fanns något att fira idag. När jag frågade internet efter recept fick jag en träff på blåbärs- och vaniljscones. Det lät riktigt smaskigt och med en burk nyplockade blåbär (från svärfar) i frysen passade det perfekt.

Receptet kommer från alltommat.se. Jag uteslöt en del socker eftersom jag tyckte de verkade väldigt söta. Så här gjorde jag:


Blåbärs- och vaniljscones
(8-10 st)
3 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat 
0,5 dl strösocker
1 krm salt
75 g smör
2 dl vaniljyoghurt
1 dl djupfrysta blåbär

Sätt ugnen på 225°. Blanda alla torra ingredienser väl.
Skär smöret i kuber och finfördela det i mjölblandningen.
Rör ner vaniljyoghurt och arbeta hastigt ihop till en deg. Blanda i de frysta blåbären. Ta mjöl på händerna och forma bullar som du lägger på bakpappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen 15-17 minuter eller tills de fått fin färg.


Sconesen blev väldigt goda. Dottern som inte brukar vara någon storätare åt två stycken. Till och med gubben godkände dem och han gillar inte scones annars. Man skulle nog kunna ta bort sockret helt. Jag tyckte de fortfarande var väldigt söta. Men goda var de. Helt perfekt hade det varit om jag hade haft färskost hemma. Men vanlig hårdost funkade också bra.

En helt okej start på en molnig semesterdag var det i alla fall. Nu är det visst snart dags att fundera ut vad det ska bli för lunch idag. Vad ska ni äta för något?

5 kommentarer:

Nanna sa...

Åh vad kul, det måste ju innebära att jag också har namnsdag för jag upptäckte häromdagen att du är min namne ;) Grattis till oss!

Emilia sa...

Underbar namnsdagsfrukost - grattis igen ;)
Vi har ätit blomkåls- och broccolligratäng till lunch - sådär godkänt av T-L och inte alls av E som matvägrade...:)

Henrik Olsson sa...

Grattis på namnsdagen! :)

Barnens Hjältar sa...

Ja det skall bli himla kul att göra den resan. Ser fram emot det jättemycket!

Grattis på namnsdagen! Scones ser himla goda ut!!

Sandra Maan sa...

Grattis på namnsdagen:)