söndag 17 juli 2011

Kardemummakaka med rabarber och godis

Jag har ju som jag nämnt tidigare en hel del rabarber i trädgårdslandet. Så när jag skulle baka till en "lekdejt" för ett par dagar sedan letade jag efter ett recept med rabarber i. För er som är oinsatta i ordet lekdejt är det när två eller fler föräldrar träffas för att deras barn ska få leka (men det är många gånger lika mycket föräldrarna som vill träffas och prata över en kopp kaffe eller två).

Jag sökte i alla fall på kakrecept med rabarber i och hittade ett på en kardemummakaka med rabarber. Jag fastnade direkt för den eftersom jag älskar kardemummakaka. Nu skulle det vara vit choklad i den och det hade jag inte hemma så jag fick improvisera lite. Här kommer min version:


Kardemummakaka med rabarber och godis
10-12 personer
3 dl socker
3,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
2 st ägg
1,5 dl mjölk
150 g smält smör
150 g rabarber
3 st Kinderägg (eller 75 g vit choklad)
1 dl mimimarshmallows

Till servering
Mörk choklad (70% kakao)
Minimarshmallows
Vaniljglass (gammaldags äkta vanilj)
Chokladmynta

Blanda alla torra ingredienser och vispa ner smör, mjölk och ägg.
Tärna rabarbern och vänd i lite socker.
Rör ner rabarbern, krossade kinderägg och minimarshmallows i smeten.
Smörj och bröa en form med löstagbar kant och häll därefter i smeten i formen.
Grädda kakan i ugn på 175° i ca 55 minuter. Sätt ihop kinderäggsfigurerna under tiden. Låt kakan svalna något innan den dekoreras med hackad mörk choklad, minimarshmallows och chokladmynta. Servera med vaniljglass.


Fastän jag blandade i minimarshmallowsen i smeten flöt de upp till ytan när kakan stod i ugnen. Den kanske inte ser så fin ut men den blev faktiskt riktigt god. Ljummen utan något tillbehör var det så den smälte i munnen och kall med choklad, glass och mynta kom den också till sin rätt.

Igår tog jag förresten tag i vårt igenväxta jordgubbsland. Där tävlade jordgubbar, rabarber, mynta, citronmeliss, gräs, klöver, brännässlor och diverse annat ogräs om platsen. Innan jag började kunde man i stort sett inte se någon jord alls. Sen höll jag på i några timmar och nu är allt utom jordgubbsplantorna och rabarbern borta. Tyvärr tog batteriet till kameran slut (och jag har än så länge bara ett) så jag får skriva om detta och visa bilder i ett senare inlägg.

Idag blir det nog vila som gäller eftersom jag är öm på ganska många ställen efter gårdagens rensning. Men en liten tipsrunda i kväll ska jag nog klara av att gå.

Hoppas ni får en fin söndag!

7 kommentarer:

Jacqueline sa...

Vad gott det ser ut :) Rabarber är det godaste som finns, jag gav mig på och gjorde kräm en gång. Det blev riktigt bra :) Hoppas du får en trevlig söndag!

Jacqueline sa...

Sv: metaltown har jag aldrig varit på, det är i Göteborg va? Är det en bra festival? Mustasch gjorde en riktigt bra konsert så det får du göra någon gång :)

Madde sa...

Det där såg väldigt gott ut! Vad fin du har gjort din header förresten :-)

Emilia sa...

Verkar gott - jag gillar ju både rabarber och kinderägg ;) - verkar mysigt att äta grillat på traktorkärran också!

nurseblog sa...

Låter riktigt gott! Jag är helt galet förtjust i rabarber, känner hur sugen jag blir när jag läser receptet...
Vad duktig du är som rensat och fixat i landet. Det brukar ju kunna ge ganska bra motion, så förstår om du är lite öm i kroppen.

Hoppas du har en fin kväll!

Maria i Falkenberg sa...

Kakan ser god och fin ut! I förra veckan bakade jag den mest misslyckade kakan någonsin. Undrar vad jag gjorde för fel. Den såg ut som en gummipudding. Först var det ett fel i receptet, inget mjöl, men det klurade jag ut själv och ändå blev det så gräsligt. Så här ser den riktiga kakan ut:

http://mammaphandarbetar.blogspot.com/2011/07/amazing-cinnamon-cake-of-klara.html

Daisy sa...

wow. Ser att du bytt header. Snyggt. =)