måndag 11 juli 2011

En annan present

Jag fortsätter väl på temat presenter. Denna gången tänkte jag skriva om några ljuvligt goda muffins som jag bakade till en god vän som fyllde år för några dagar sedan. Min gamla granne brukar jag kalla henne eftersom vi för många år sedan bodde i samma hus. Det låter kanske som det är en tant vi pratar om men det skiljer bara ett år på oss. Så antingen är vi tanter båda två eller ingen av oss. Får jag välja så är vi båda fortfarande tjejer.

Receptet hittade jag hos pickipicki. Jag vet att jag länkar väldigt mycket till den där matbloggen men den är värd varenda liten länkning. Har ni inte spanat in pickipicki råder jag er att göra det. I alla fall om ni gillar vackra foton på spännande och väldigt goda ätbara saker med tillhörande recept.

Från början kommer receptet från boken Sju årstider i Majas kök av Maja Söderberg. En bok som jag tror att jag måste köpa. Läs mer om Majas mat på Klimatmat.se.


Muffinsen innehåller mycket mynta, vilket passade mig perfekt eftersom mitt trädgårdsland börjar att svämma över av just den örten. Rabarber har vi också i trädgårdslandet och den smaken i kombination med mynta och mandel satt finfint i min mun. Jag och min gamla granne kom dock fram till att muffinsen hade en smak som passade vuxna. Inget av våra barn verkade uppskatta dem ens i närheten så mycket som vi.


Rabarbermuffins
med mynta och mandel
  1 dl mandel
  150 g rabarber
100 g smör
  1,5 dl strösocker
  2 ägg
  1 dl hackad mynta
2,5 dl vetemjöl
  1,5 tsk bakpulver
  1 tsk vaniljsocker

Skålla och skala mandeln. Skala rabarbern om det behövs och skär den i bitar (0,5-1 cm). Rör smör och socker poröst i matberedare eller med elvisp. Mixa mandeln och rör ihop med smör- och sockerblandningen. Rör i äggen, ett i sänder. Rör i myntan. Blanda i mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd slutligen ner rabarbern. Fyll muffinsformar till ungefär tre fjärdedelar. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 10–15 minuter om du använder små formar, 15–20 om du använder stora.

Den här mängden smet räcker till 12 st små eller det som jag tycker är normalstora muffins. Jag satte dem i en muffinsplåt så att de skulle behålla formen bättre. Det jag gjorde annorlunda än i receptet var att jag hoppade över att skålla och skala mandeln och så använde jag olja i stället för smör. Kanske blir de ännu godare om jag anstränger mig lite mer och gör som det står nästa gång. Vanligtvis bakar jag med smör för det blir så gott då.

Nu är det visst dags för frukost. Ha en fin dag!

7 kommentarer:

Maria i Falkenberg sa...

Vad fin kojan blir! Mynta är en fenomenal ört tycker jag. I dag höll min basilika på att dö igen... får se hur det går.

Angela sa...

De var supergoda!!! Så goda så att de redan är slut :)Tack så mycket <3

Barnens Hjältar sa...

Mynta låter spännande, tror jag skall testa de muffinsen någon dag :-)
Annars är min favorit morotsmuffins med philadelfiafrosting ;-)

Barnens Hjältar sa...

Ja jag fattar inte varför det inte subventioneras. Kan man subventionera GBP-operationer och skönhetsoperationer efter dem så bode de ju kunna göra det med IVF också. Ha en finfin dag!!

Maria i Falkenberg sa...

Jag läste på en blogg att vänskapsband har börjat florera i bloggland och då tänkte jag på dig.

http://asalmanakk.blogspot.com/

Henrik Olsson sa...

Jag måste be sambon fixa några sådana muffins! :P

tina sa...

Men, vad fint skrivet, tack!

Muffinsarna är min favorit. Synd att sommaren är över.