söndag 4 mars 2012

Brudar, pajer och 90-talsmusik

Tjejkvällen med landet-brudarna var som väntat mycket trevlig. En del av tjejerna kände jag i stort sett bara igen ansiktet på förut men nu har jag åtminstone fått några pratstunder med alla. Mycket trevliga tjejer allihop. Det här får vi göra om så vi lär känna varandra ännu bättre tycker jag! Och gärna med ännu fler nästa gång!

Det blev inga kort tagna på festen men innan jag åkte bad jag sonen ta ett på mig. Jämte mig håller gubben på att spackla i det nya rummet.


Spellistan "tjejträff" var fulladdad med 90-talshits i en salig blandning av techno, hip hop, reggae, grunge, rock, lite punk och metal och säkert nåt mer som jag glömt. Jag hade slängt ut en uppgift att tänka ut låtar från festerna på högstadiet eller gymnasiet. Några tog det på väldigt stort allvar och en del hade svårt att komma på några låtar alls. Musik har nog helt enkelt spelat olika stor roll i olika personers liv. Jag satt en stund vid spellistan och lyckades komplettera lite med det jag och mina gamla kompisar lyssnade på förr. Men jag märkte också att det var svårt att komma på namn på en del artister som spelades på radio och på discon. Sedan finns ju inte Metallica på Spotify, vilket var lite synd i det här sammanhanget. Deras svarta album gick ju varmt på många fester under 90-talet.



Maten bestod av knytis med smaskiga förrätter, pajer, sallader och massor av snacks. Här nedan kommer receptet på mitt bidrag. Jag krävde receptet av min svägerska efter att hon bjudit på den pajen en gång. Det var ingen beskrivning på hur man skulle gå tillväga så jag improviserade. När jag sedan sökte på internet hittade jag ett receptet här som hade exakt samma ingredienser och måttangivelse. Receptet som följer nedan är hur jag gjorde:


Toscansk Tomatpaj
3 dl vetemjöl
125 gr smör eller margarin
1 msk kallt vatten

4 soltorkade tomater
1 knippe färsk basilika
100 g riven mozzarella
3 st ägg
2½ dl matlagningsgrädde
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk osötad senap (1 msk senapspulver+1 msk ljummet vatten)
salt
svartpeppar
6-8 cocktailtomater
3 msk pinjenötter

Knåda ihop ingredienserna till pajdegen och låt den vila i kylen i 30 minuter till 1 timme.
Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i en pajform, nagga den och förgrädda i ca 10-15 minuter.
Blanda senapspulver och vatten och låt dra.
Strimla de soltorkade tomaterna och basilikabladen och vispa ihop dem med mozzarella, ägg, grädde, vitlök, senap, salt och peppar.
Halvera cocktailtomaterna och lägg dem i det förgräddade pajskalet. Häll äggblandningen över.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen, tills den fått fin färg eller äggstanningen stelnat, i ca 30-40 min.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de får fin brun färg. Strö dem över pajen när den är färdiggräddad. garnera eventuellt med färska basilikablad.
Servera pajen som en del i en buffé eller tillsammans med en blandad sallad.

Jag gjorde också en västerbottenpaj, liknande den jag gjorde till midsommar. Originalreceptet till den kommer från Pickipicki men eftersom jag inte hade mer grädde hemma, ersatte jag den med turkyoghurt. Smaken var det absolut inget fel på men ytan såg nästan lite plastig ut. Inte alls lika fin som i somras.Undrar om det var yoghurten som gjorde det eller varför den blev så denna gången.


Nu är vi hyfsat pigga hela familjen och hoppas på att förbli det hela veckan. Det känns som att vi kan det där med feber, snor och hosta nu.

Hoppas ni får en fin vecka, att influensatiderna är över och att våren kommer snart!

5 kommentarer:

Emilia sa...

Låter kul! Och verkar vara väldigt goda pajer...Saknar dig med!! Kram

madelein - mamma till sex sa...

Vad kul att du ville vara med i utmaningen. Vet hur det är att behöva komma ihåg. Jag planerar att vara med i Yoohannas varenda vecka och sen bara går dagarna.

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Hej!
Det brukar vara riktigt roligt med tjejkväll. Äta och dricka gott!
Ha en fin dag!
Kram Anette

AnnaPanna sa...

Kul! Kan säga på en gång att våran spellista skillde sig en aniiing! HAHA! Jag älskar iof R.O.C.K! Meeen vi har ena riktiga popsnören i sällskapet, å man hänger ju med, Inget fel på Danny Sacuedo!! HAHAHA

Anna tassar in.. sa...

Västerbottenpaj o tjejfest..bästa sortens livsnjutarrecept.