fredag 11 november 2011

Ettårskalas med rödbetstårta

Så var det då dags att fira ettåringen. Tänk att jag har haft en blogg i lite drygt ett år nu. Jag som sa till syrran att det där inte var något för mig när hon föreslog det, kanske ett halvår innan bloggen startades.


Innan jag blir allt för sentimental ska ni få smaka lite av rödbetstårtan. Så har ni i alla fall något att göra om det blir för långtråkigt. Receptet jag utgått ifrån hittade jag i en gammal tidning: Amelia mat, nr 1, 1999. Det är egentligen ett recept på morotskaka men jag bytte helt enkelt ut morötterna mot rödbetor.


Rödbetstårta
2 1/2 dl olja med neutral smak
3 dl strösocker
4 dl fint rivna rödbetor
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 krm muskot
1 tsk kanel
1/2 dl solrosfrön

200 g smält avsvalnat smör
200 g färskost
2 1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
ev. några droppar pressad citron
1 msk fint rivna rödbetor
Hjärtströssel

Vispa socker och olja vitt. Tillsätt de rivna rödbetorna och sedan äggen ett i taget.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Tillsätt solrosfröna sist.
Häll smeten i en smord och bröad form (ca 23 cm).
Grädda i 200 grader, ca 45 minuter.

Vispa smör, färskost, florsocker och vaniljsocker till en luftig smet. Krama ur några droppar saft från de rivna rödbetorna och färga toppingen rosa med dem. Lägg de urkramade rödbetsstrimlorna på ett hushållspapper. Bred toppingen på kakan när den svalnat. Strö över rödbetsstrimlorna och strössel. Ställ kallt en stund så toppingen stelnar.



Ja, vad ska jag säga om min blogg egentligen? Att den kanske var anledningen till mitt livs första magkatarr? Att jag hittat många härliga människor med intressanta livsöden tack vare den? Att jag kanske inte hade blivit vegetarian utan den? Att den varit en liten morot när det gäller att laga ny och spännande god mat här hemma?  Vem vill blogga om mamma scan köttbullar och skruvmakaroner liksom? Just det, jag har ju faktiskt redan bloggat om det...

Fast... Magkatarr hade jag nog fått ändå förr eller senare. Vegetarianer finns det gott om i min omgivning, så det var nog bara en tidsfråga det med. Nya maträtter har också varit ett återkommande inslag här hemma, även före bloggen. Så det enda jag med säkerhet kan tacka bloggen för är alla härliga människor jag träffat på i bloggosfären. Synd bara att dygnet inte hade fler timmar, så man hann att läsa mer om er.

För familjens skull (och min egen med för den delen) har jag nu infört datorfria dagar. Ett tips kanske fler borde ta efter? För mig kommer alltid familjen först och de datorfria dagarna blev ett sätt att visa dem att det faktiskt är så.

Syftet med bloggen var nog från början att visa vårt hus och vad vi gjort om. Att kanske inspirera någon som också hittat ett gammalt renoveringsobjekt och inte har så mycket kunskap (precis som vi inte heller har) om hur man gör. Sen visste jag att det skulle bli en hel del mat eftersom det är ett av mina stora intressen.

Men under året har syftet förändrats lite. Det går ju väldigt långsamt med husrenoveringen. Den är fortfarande en del i bloggen men maten har fått ta mer plats och även mina tankar om miljön. Jag har också en tanke om att inte försöka verka perfekt. Jag är inte särskilt modemedveten vare sig när det gäller kläder, inredning eller matlagning. Jag är bara mig själv och jag skulle önska att bloggen kunde inspirera andra att vara sig själva med. Det är okej att misslyckas i köket. Jag gör det ofta. Det är okej att ha det lite (eller mycket) stökigt. Här är det i stort sett alltid en enda röra på allt. Och det viktigaste: Det är okej att vara sig själv!

Sedan vill jag avsluta med att tacka alla läsare, trogna som sporadiska. Utan er hade det inte varit lika roligt att skriva. Tack för att ni besöker min blogg. Tack till alla er som kommenterar. Kommentarerna betyder mycket. Tack för tips och tack för uppmuntran. Tack, tack, tack :)

Slutligen hoppas jag att tårtan smakade och att ni inte somnade av mitt långa tal...

Ha en fin lördag, så hörs vi snart igen!

ps. Något som hjälpt mig att få fler besökare till bloggen men också att hitta nya intressanta bloggar är Mer Trafik.se ds.

7 kommentarer:

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Stort grattis!

Själv har man haft olika bloggar i några år, men den jag har nu är jag mest nöjd med.

Det har varit en spännande resa i alla lägen, och man får många nya och spännande kontakter!

Ha en fin dag! :)

Emilia sa...

Grattis på ettårsdagen ;)

Mårtenssons kök sa...

Hipp, hipp hurra!

Låter smart det där med datorfria dagar, kanske något som många skulle behöva ta efter...

Rödbetstårta låter spännande, själv slängde vi rödbetor i salladen igår.

Ha en fortsatt fin helg!

Barnens Hjältar sa...

Jag firade tre år i oktober, tror jag :P

Barnens Hjältar sa...

Tack för kommentaren kring julklappar förresten :-)
Jag tycker absolut att det är beundransvärt att få till det. Barnen här påverkas så himla mycket av vad andra har och får så jag har mött dem i något slags mellanläge tror jag :P

Remsan sa...

Hipp hipp hurra för fina bloggen idag!
Tycker det var ett fint inlägg/tal. Det bästa med att blogga är att man kan skriva vad (nästan) man vill när man vill och så får de som vill läsa. Det är ju ens egen blogg.
Hoppas på fortsatt bloggande! Kram.

Yohanna i Las Palmas sa...

Grattis till jubilaren får man väl säja då ;)

Hälsningar
Yohanna