söndag 9 oktober 2011

Om att blanda ihop en deg före frukost

I helgen har vi haft besök av mina föräldrar. Roligt för barnen och roligt för mig. Jag är fortfarande sådär barnslig att jag vill visa mamma och pappa vad jag är bra på. Samtidigt är jag inte rädd att misslyckas inför dem eftersom jag vet att de inte kommer att se ner på mig för det.

Med andra ord: Ett perfekt tillfälle att baka bröd på rågsurdegen. Hittills har jag inte lyckats baka något bra rågsurdegsbröd. Tänk vad kul om jag skulle lyckas med det när mamma och pappa var här! Och skulle jag inte lyckas kan man alltid äta knäckebröd till kvällsmat eller baka scones eller nåt i stället.

Jag hittade ett recept som verkade bra på bloggen Elsies päron. Det innehöll lite jäst också men jag tänkte att om jag utökar mängden surdeg och förlänger jästiden borde det gå vägen ändå. Tänkt och gjort. Kvällen innan föräldrarnas ankomst plockade jag fram surdegen ur sin burk och rörde ihop den med de första ingredienserna. Så här långt var allt frid och fröjd.


Tidigt nästa morgon tassade jag ner till köket... Nej, jag vaknade faktiskt lite senare än beräknat och skyndade mig för att först röra ihop degen till pizzan jag tänkte servera till lunch och sedan röra ihop degen till surdegsbrödet. Utan frukost i magen och med två barn farandes omkring mig hällde jag gladeligen i två liter vatten till min surdegsblandning i hushållsassistenten. Utan att fundera en sekund på att det eventuellt skulle vara två deciliter i stället. Sen när mjölet skulle i insåg jag mitt misstag.

Så vad gjorde jag? Jo, jag skrapade ur det sista ur surdegsburken. Hittade en påse torrjäst som jag blandade med lite varmt vatten och hällde i. Tömde i det lilla jag hade kvar från honungsburken. Sedan hällde jag i det sista vetemjölet, gick över till dinkelsikt och tömde även den påsen, fyllde på med rågmjöl, drygade ut med durumvetemjöl och slutligen rågsikt innan jag fick en deg som höll ihop lite grand i alla fall.

Vid det här laget fick den inte längre plats i assistenten, så jag delade upp den på fyra bunkar. Där knådade jag in det sista mjölet i degarna. Sen hällde jag på olivolja och satte mig ner för att äta frukost. Bara sådär en två-tre timmar senare än jag hade tänkt mig. Degarna ser kanske inte så fina ut i det här stadiet och jag kan villigt erkänna att jag inte lade ner allt för mycket tid på att få dem fina heller. Mat i magen kändes helt enkelt viktigare...


Bunkarna ställde jag in i ett lite svalare rum och lät dem jäsa där i ungefär 4-5 timmar. Under den tiden vek jag ihop dem ungefär 3-4 gånger. Jag tog alltså tag i en sida på degen (som om den vore kvadratisk), drog ut och vek in. Sedan sidan mittemot och sedan de två andra.

När jag tyckte de hade jäst färdigt tog jag den deg som verkade smidigast (den som gick att dra ut längst utan att den gick av när jag vek ihop). Jag delade den i två delar, drog ut den och vek ihop en sista gång, formade varje del till en limpa och lade dem på ett bakplåtspapper. Sedan in i ugnen på en varm plåt med hjälp av en skärbräda. Jag hällde också lite vatten i en "skräpform" som jag har i botten av ugnen. Efter 15 minuter öppnade jag luckan, släppte ut ångan och satte i en stektermometer i den tjockaste limpan. Ungefär 40 minuter tog det i ugnen innan brödet kommit upp till 98 grader i mitten. Då tog jag ut dem och lät svalna på galler.

Nästa deg fick gräddas i två bakformar och de två sista degarna fick ligga och jäsa till sig ytterligare en stund på köksbänken. Idén att använda tidningsrullar har jag fått från bloggen Pain de Martin.


Brödet blev jättegott! Tänk att något som först verkade bli en total flopp kunde bli så bra.

Är det så att någon har lust att baka det i lite mindre skala än vad jag gjorde kommer originalreceptet här. Hämtat från Elsies päron - Tack för ett jättegott recept och en bakupplevelse utöver det vanliga!


Surdegsbröd på Honung & Råg
Så här såg de första limporna ut

Kvällen före eller på morgonen:
100 g surdeg
300 g vatten
50 g rågmjöl
150 g rågsikt

Blanda och låt stå i ca 8 timmar. Gärna på en varm plats.

Efter 8 timmar adderades detta:
60 g honung
210 g vatten
700 g vetemjöl
150 g rågmjöl
ca 10 g jäst

Kör några minuter med degblandare, häll i saltet och kör några minuter till.

20 g salt

Låt jäsa 2 timmar. Kör några varv med degkrokarna, skopa ner i oljade formar och grädda i 180- 190 grader tills innertemperaturen är 98 grader. (Ca 40 minuter)

Så här blev de sista jag gräddade

Om nu någon orkat läsa ända hit, kanske denna någon undrar vad jag gjorde med åtta limpor. Speciellt när Kaminkvinnan redan fyllt frysen med diverse bakverk. Svaret är att en åts upp till kvällsmat, fyra gavs bort till föräldrar och grannar, två stuvades in i frysen och en ligger i skåpet och väntar på att bli uppäten inom de närmsta dagarna. Båda barnen och gubben gillade brödet. Jag älskade det!

Slutet gott allting gott.

Hoppas ni får sova gott i natt :)

6 kommentarer:

Teresa sa...

Vad roligt att du hittat den bloggen. Föräldrarna är skolkompisar till mig från Mariestad, så det kan vara så att de träffat dem någon gång till och med... =D

Barnens Hjältar sa...

Min man är riktigt duktig på att baka surdegsbröd, skall se om han kan dela med sig av sitt recept någon gång :-)
Ha en fin start på veckan du med och tack för dina snälla ord :-)

Remsan sa...

Ha ha... Det var nog det roligaste och största brödbak jag läst om. Jag lyckades också göra en gigantisk deg för ett tag sedan. Upptäckte det inte förrän degen jäste och jäste och jäste... Blev fler bröd än jag tänk och betydligt större också.

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

I stället för att ge bort allt bröd rekommenderar jag att ni köper en till frysbox! :P

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Sv: Ja, grannsämjan är ju också viktig :P

Mårtenssons kök sa...

Oh, herrejisses, vilken morgon:) Att du bara orkade, är du säker på att kaminkvinnan inte tog över där ett kort tag?
Riktigt fina blev de sista bröden, ser ljuvligt goda ut!