tisdag 18 oktober 2011

Efterrätterna

Detta inlägg tänkte jag mestadels ägna åt efterrätterna vi åt på höstbuffén i fredags. Ja, jag kunde inte bestämma mig så det blev två stycken. Egentligen gjorde jag tre efterrätter men den första blev totalt misslyckad.

Jag hade tänkt göra en vit chokladmousse. Men när den inte blev bra vågade jag inte använda upp de sista ingredienserna för att kanske misslyckats igen. Så jag sökte på pannacotta vit choklad gelésocker (ingen gelatin för mig tack), klickade på första träffen och hittade ett recept som såg bra ut. Det innehöll hallon men jag bytte ut dem mot lingon.


Pannacotta med vit choklad och lingon
4 dl vispgrädde
1 dl gelésocker
100 gram vit choklad
1 tsk vaniljsocker
2-3 dl frysta lingon
Chokladmynta

Koka upp gelésocker och vispgrädde i en kastrull. Blanda ner vaniljsockret.
Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i den heta grädden. Rör hela tiden tills
chokladen har smält. Koka pannacottan i ca 1 minut och ta sedan kastrullen från plattan.
Låt den svalna en aning och häll sedan upp den i glas eller portionsskålar. Ställ dem i kylen
för att stelna och kallna. 3 timmar brukar vara lagom, men de kan gärna stå lite längre.
Fördela lingonen i glasen och garnera med mynta precis före servering.

Receptet räckte till fem vuxenglas och två små till barnen. Jag vill minnas att de vuxna var rörande överens om att det smakade bra. Barnen ställde sig lite mer tvekande till det uttalandet men det var inte heller så oväntat. Lingonen åt de upp i alla fall.

Den andra efterrätten var en päroncarpaccio som jag hittade hos Coop.


Päroncarpaccio med rostade pinjenötter
(4-6 portioner)
1 vaniljstång
1 dl vatten
1 dl vitt vin
2 dl socker
30 g pinjenötter
3 hårda päron
4 msk crème fraiche
4 kvistar färsk mynta

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp vatten, vin, socker och vaniljfrön. Koka ner vätskan så att den blir simmig, 5-10 minuter.
Rosta pinjenötterna i en torr het panna, 3-4 minuter. Skaka pannan så att de inte bränns vid.
Skiva päronen med en osthyvel och fördela skivorna på fyra assietter.
Slå på sockerlag. Hit går rätten att förbereda för att vila i kylen tills den ska ätas. Strö över pinjenötterna precis före servering. Servera med en klick crème fraiche och ett par myntablad.

Även denna efterrätten smakade väldigt bra. Så här i efterhand skulle jag nog hellre servera vaniljkesella till men det funkade med crème fraiche också. Sen skulle jag inte ha glömt pinjenötterna en liten stund för länge på stekpannan. Men det är smällar man får ta...

Förresten, ni har väl inte missat Fairtrade Challenge som är i morgon, alltså den 19 oktober. Fairtrade "motverkar barnarbete och gör det möjligt för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor" (citatet är hämtat från http://fairtradechallenge.se/varfor/)

Det går bra att anmäla sin fika till och med nu på torsdag (20/10) och det gör du genom att fylla i ett formulär här: http://fairtradechallenge.se/bjud-in-till-fika/

Hoppas ni har en trevlig kväll och att ni får en trevlig fikastund imorgon!

4 kommentarer:

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Det ser riktigt smaskigt ut :)

Sv: Ja, arbetslös blir man inte i första taget :P

Remsan sa...

Tycker båda desserterna låter jättegoda. Fräscht med lingon till söt pannacotta. Päroncarpaccion låter också underbart god. Tur du hade två desserter i reserv ;-)

Helenas Hem -mamma till 5 i dec sa...

Så mycket gott! :)
Vit chokladmousse är ju bara så mumsigt.

KRAM

Barnens Hjältar sa...

Det ser verkligen riktigt smaskigt ut. Hoppas du får en bra torsdag!