måndag 3 oktober 2011

Äppel- och blåbärskaka

Jaha, och om man har fått två påsar äpplen av grannen och har blåbärsgröt kvar från frukosten då? Kan man kanske göra äppelkaka på blåbärsgröt?

I helgen provade vi en ny frukost. Jag hittade den hos Sofie på Mumsfillibaba. Blåbärsgröt verkade som en bra idé när vi fortfarande hade en massa blåbär kvar i frysen. Jag tyckte den smakade bra. Kanske hade jag i lite för mycket kardemumma bara. Tyvärr gillade resten av familjen inte gröten speciellt mycket. Därför blev det en hel del över. Receptet kommer från Arla men jag kunde inte hitta det där. Här kommer receptet avskrivet från Mumsfillibaba:


Mannagrynsgröt med blåbär och kardemumma
1 portion
1 dl frysta blåbär
1 msk flytande honung
2 dl mjölk
2 msk mannagryn
1 tsk malen kardemumma
1 nypa salt

Värm hälften av blåbären i en liten skål tillsammans med honungen i mikron tills de blir varma, ca 1 min. Koka upp mjölk. Blanda ner mannagryn, salt och kardemumma. Koka under omrörning i ca 3 min. Blanda ner resterande blåbär mot slutet. Häll upp i en djup tallrik. Toppa med honungsblåbären och mjölk.

Jag frågade internet om recept med mannagrynsgröt i men fick inga svar. Så jag fick helt enkelt hitta på ett eget. Här kommer det:


Äppel- och blåbärskaka på grötrester
2,5 dl socker
3 ägg
2,5 dl mannagrynsgröt med blåbär och kardemumma
2 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
2 st äpplen
1 dl blåbär
ca 50 g smör
mannagryn

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem tillsammans med gröten. Smörj en form med löstagbar kant och bröa den med mannagryn. Häll smeten i formen. Sprid ut blåbären och äppelbitarna över smeten (de kommer att sjunka sen). Hyvla kylskåpskallt smör med en osthyvel och lägg överst. Grädda i 175oC varm ugn i ca 40 minuter. Känn med en provsticka ifall den är färdig.


Har du vanlig mannagrynsgröt över är det bara att tillsätta lite kardemumma och öka på blåbärsmängden lite. Jag lade blåbären i mitten av kakan och äppelklyftor i ett mönster runt om. Men allt sjönk in i kakan när den gräddades, så om jag ska göra den igen kommer jag nog att tärna äpplena i stället och fördela dem och blåbären jämnt över kakan. Annars blev kakan väldigt saftig. Kanske gör det inte så mycket om jag kommer få gröt över även i framtiden...

Nu ska jag nog trotsa mitt vardags-sockerförbud och äta lite äppelkaka!


7 kommentarer:

Qbrium sa...

(reklam kommentar)

YourSpace är en blogg som inriktar sig på naturlig hudvård, och tips för en skönare vardag.

Just nu har jag en tävling i bloggen. Du kan vinna en naturlig tvål från Weleda (värde 85 kr), titta in och tävla vettja ;)

Direktlänk: http://4u-yourspace.blogspot.com/p/tavling_02.html

Barnens Hjältar sa...

Jag har blåbär i frysen och äpplen i grannens träd ;-)
Fritt fram att plocka såklart :-)
Ha en fin dag!

Emilia sa...

Mums!

Mårtenssons kök sa...

Så bra att kunna återanvända ouppkäkad gröt på detta viset! Kan tänka att övriga familjen kanske gillade återanvändningen lite bättre:)

teresia sa...

Ser sjukt gott ut!!!

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Ååååh, jag som ÄLSKAR mannagrynsgröt!Det låter ju toppen, och ser SÅ gott ut!

Och som svar på din fråga om cake popsen (eller köttbullarna^^) - Nejdå, det måste absolut inte vara smält fudge – tvärtom! Det är bara att välja en mjuk kaka att ha som bas och sedan blanda med något som binder ihop det lite – philadelphiaost är jättebra, eller nutella – jag tror de är de vanligaste, eller jordnötssmör... Ja, något sådant =)

Tack för kommentaren <3

karin - trattoria sa...

oh gott!