måndag 1 april 2013

Påskhelg med favoriter i repris

Jag tror att påsken egentligen ska vara det osyrade brödets högtid men för min del har det blivit en påskhelg med surdegsbak. Det känns som att jag inte haft tid med någon som helst tidskrävande matlagning eller bakning sedan jul- och nyårshelgerna. Så nu när det äntligen blev långhelg igen tyckte jag det var dags att damma av surdegsburken i kylen. Jo, jag har faktiskt matat den några gånger sen sist men inte bakat något på den.

Först ut blev brödet med det bästa namnet "Sjukt god vetesurdeg med lite råg" (recept från matgeek.se) och det är precis så gott som benämningen. Den här gången fick den ena limpan också en väldigt speciell form.


Dagen efter var det dags för ännu en favorit i repris: Surdegspizza. Precis som förra gången bakade vi dem i vedspisen. Nu hade vi fått in lite bättre rutin på utbakning och gräddning så det gick som på ett löpande band. Alldeles fantastiskt gott även den här gången. För den nyfikna vägde jag upp degbitarna till 100 g per pizza.Stort tack till mina kära föräldrar som varit här och förgyllt vår påskhelg, samt hjälpt oss att äta upp allt vi har bakat och tillagat.

En tredje favorit i repris som tillagades i helgen var faktiskt utan surdeg: Vegetarisk lasagne med quornfärs och zucchini. Hälften av lasagneplattorna byttes ut mot två zucchini, skalade och skivade på längden med osthyvel, saltade och lagda mellan lager av hushållspapper för att släppa lite vätska innan tillagningen. Vi gjorde dubbel sats i långpanna och frös in resterna i matlådor. Bara en sån sak... Nu känner jag mig redo att börja jobba igen!

Ha en bra första april- måndag allihop!

8 kommentarer:

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

För mig innebär påsken tydligen grillat! :P

Sv: Ja, jag kan förstå det - men ack så mysigt det är! :P

Anna Filipendula Rudbeckia sa...

Himmel jag blir ju så hungrig varje gång jag besöker Annsi-gården :) Nybakat bröd är väl det bästa som finns..om man inte räknar en pizza a la 100 gram..

Du är fenomenal i köket..du har sådan energi att jag blir glad i själen.

Påsken har varit ljuvlig..nu är det tillbaka till skolan igen,,det kommer gå som en dans..

Freja sa...

Åhh, vedugnsbakad pizza, så gott!

Madelein - Mother of six sa...

Vad kul, vad skall ni göra i Göteborg?

leowa sa...

Tack för en underbar Påskhelg med - som vanligt - god mat; brödet, lasagnen och surdegspizzan!

Hönan Anna sa...

Vedugnsbakad pizza är nåt jag kan sakna ibland, eller gott nybakat bröd, men med mitt magtrassel får jag nöja mig utan!
Men nästan så man kan känna doften!

Eleonore- Kokboksutmaningen sa...

Åh så god den pizzan såg ut, vedugnsbakat och surdeg måste ju vara de lyxigaste :D Så sugen jag blev på pizza nu hihi.

tina sa...

Hurra för surt! :-D