tisdag 30 april 2013

Nässelsoppa 2013

Här kommer receptet på nässelsoppan som jag gjorde i söndags kväll. Den är ganska lik en av sopporna från förra året men det skadar väl inte med en liten uppfräschning av minnet.


Matig nässelsoppa
(2-3 portioner)
  1 liter nyplockade nässlor (eller ca 2 dl förvällda)
1 liten röd eller gul lök, finhackad
2 potatisar
1 palsternacka
Smör
5 dl mjölk
1 vegetabilisk fond du chef (eller annan grönsaksbuljong)
1 dl riven ost med mycket smak
Vitpeppar
örtsalt

Till servering:
Kokta ägg, skurna i halvor
Kirskål eller någon färsk örtkrydda


Skölj nässlorna väl och låt rinna av i durkslag. Skala potatis och palsternacka och skär dem i mindre bitar. Fräs dem tillsammans med löken i smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och fond, låt koka upp under omrörning och sjud sedan i ca 10 minuter, tills potatisen och palsternackan nästan är färdigkokta. 
  Tillsätt nässlorna i soppan. Sjud ytterligare ett par minuter. Kör sedan med mixerstav till önskad konsistens och utseende. Späd med mjölk eller vatten om den känns för tjock. Rör i osten och låt sjuda tills all ost har smält. Smaka av med vitpeppar och salt om det behövs. Häll upp i tallrikar och ät med ägghalvor och kanske ett gott bröd.


Jag garnerade ägghalvorna med alldeles färsk kirskål. Tänk att ogräset från mina värsta mardrömmar också kan sprida sådan glädje!


Den här soppan är sonens favorit och han cirkulerade runt spisen medan jag gjorde den. Förra året tror jag han fick korv och makaroner i också men i år åt han den som den var. Dottern är fortfarande skeptisk men hon kanske lär sig hon med så småningom.


Något jag lärde mig att göra först i år var att plocka nässlorna utan handskar. Lite sticksigt var det men inte mer än att tummen och pekfingret klarade av det.

Ha en riktigt trevlig Valborgsmässoafton och första maj!

2 kommentarer:

Emilia sa...

Glad Maj! Så gott med nässelsoppa - kul att N gillar den med!

Yohanna i Las Palmas sa...

Har alltid tänkt att jag ska göra nässelsoppa men aldrig kommit till skott. Och nu finns det inga nässlor att göra den på.
Man kanske kan ta spenat...


Hälsningar
Yohanna
som skickar med en länk, för nu är det dags igen:
http://yohannailaspalmas.webblogg.se/2013/april/real-life-markesvarde-2.html