söndag 27 januari 2013

Kokboksutmaningen - Hälsomat

För mig är hälsomat något som är lagat från grunden med naturliga ingredienser. Helst bara ekologiska varor och som en bonus får de gärna vara närproducerade och rättvisemärkta också. Ytterligare en bonus är ifall maten är utan kött. Jag är ju bara "låtsasvegetarian" eftersom jag äter fisk men en vällagad vegetarisk måltid är som lyxig hälsomat för mig.

Receptet jag valde till hälsotemat i kokboksutmaningen den här månaden kommer ifrån Paulúns GI-mat, skriven av Fredrik och Karoliina Paulún och utgiven av Fitnessförlaget.


Det är ganska mycket kötträtter i den boken men även ett och annat vegetariskt guldkorn. I det här receptet bytte jag ut färsk koriander mot fryst bladpersilja, ökade mängden mjöl lite och lade till en klick smör i stekningen.


(Höst-)vinterbiffar med tsatsiki
(ca 10 st)
4 morötter
1 burk kikärter (à 400 g)
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 dl fryst bladpersilja
3-5 msk vetemjöl
2 ägg
1 msk färskpressad lime
2 tsk mineralsalt
1/2 tsk svartpeppar
Smör och rapsolja till stekning

Skölj kikärterna och låt rinna av väl. Skala morötterna och riv dem grovt. Ställ åt sidan. Blanda ihop allt utom morötterna i en matberedare eller mixa med mixerstav. Ta så mycket mjöl att det känns som en inte allt för rinnig smet. Rör i morötterna. Klicka med matsked ut biffar i stekpannan, platta till försiktigt och forma dem lite i stekpannan med skeden. Stek på medelvärme i några minuter per sida.




I kokboken föreslås tsatsiki på gurka och mager matlagningsyoghurt, samt fullkornspasta eller parboiled ris till servering. Jag gjorde i stället en morotstsatsiki eftersom det passar bättre till årstiden och kokade bulgur (i grönsaksbuljong) eftersom jag gillar det bättre.

Morotstsatsiki
Rör ihop två grovt rivna morötter med ca 2 dl turkyoghurt, 1-2 pressade vitlöksklyftor, finhackad persilja, några droppar pressad lime och olivolja, Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.

Inget av barnen trodde att de skulle gilla biffarna. När sonen smakade sa han: "Det här var ju faktiskt jättegott!" men det glada tillropet vägdes kanske upp av att dottern spottade ut den mikroskopiska smakbiten hon fick så fort den kommit in i munnen. Jag tyckte de var goda och gubben tyckte de var helt okej. Kanske att jag skulle krydda dem lite extra nästa gång bara...

Ha nu en riktigt bra vecka! Det tänkte i alla fall jag försöka mig på.

5 kommentarer:

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Hej!
Morotstsatsiki måste jag prova det lät gott.
Ha en fin början på veckan!
kram Anette

Ann-Mari sa...

Det både lät och såg gott ut! Jag var nästan vegetarian som barn och ung - föräldrarna kallade det nog mera rätt för kinkig ;-). Nu har jag lärt mig tycka om kött, men njuter mycket av den vegetariska mat min väninna gör :)
ha det fint!
Ann-Mari

Yohanna i Las Palmas sa...

Morotstzatsiki har jag också gjort och det är ju super. Man kan blanda gurka och morötter också ;)

Ha ha det där med ungarna känner jag igen.

Så var det dags igen ;)
http://yohannailaspalmas.webblogg.se/2013/january/real-life-mobiltelefon-2.html

Tills i natt...

Hälsningar
Yohanna

Ullis sa...

Det ser jättegott ut! :)

Millas Hälsoblogg sa...

Vilka härliga biffar:)