onsdag 16 januari 2013

Real Llife - Julen 2012

Real Life hos Yohanna i Las Palmas har julspecial och jag tar tillfället i akt att reflektera lite över denna högtid.
I det här huset börjar julen så smått plockas fram helgen då det är första advent. Sedan fylls det på allteftersom. Läs mer om vår julpyntning här. Sedan får det vara jul fram tills någon gång runt tjugonde dag knut.


Då ser vi till att få sällskap av några vänner med barn och så klär vi av granen, plockar ner allt pynt och slår sönder pepparkakshusen.

Julgransplundring, januari 2012

Speciellt med julen 2012 var att vi bodde på hotell. På det sättet fick syster och svåger med familj en lugn julaftonsmorgon och kväll. Vi alla fick sova ordentligt hela natten och vi slapp frukostkaoset på juldagen. Det var dessutom väldigt mysigt och barnen var alldeles lyckliga över att få sova i våningssäng.

Dagen före julafton 2012

Det jag har med mig ifrån när jag var liten är att julafton ska vara en lugn och skön dag då man umgås med familjen. Redan då fick jag lära mig att en massa julklappar inte är allt, utan julens budskap och gemenskapen är viktigare. Detta kan visserligen också ställa till med problem. Om inte alla är sams, om någon inte mår bra, om det är svårt att komma överens om vart någonstans och med vem julen ska firas. Ändå har jag mestadels fina minnen ifrån barndomsjularna och jag har alltid fått fler julklappar än jag trodde jag skulle få.

Juldukning 2011

Absolut bästa stunden på dagen är under Kalle Anka. Då brukade jag hjälpa mormor att plocka fram glöggen och sedan satt vi och drack glögg och åt julgodis i lugn och ro medan de andra satt framför tv:n. Denna tradition har jag hållit fast vid. Alltid finns det någon som vill sitta och prata lite eller slumra till en stund i stället för att titta på tecknat. Kanske får jag själv vara en mormor någon gång i framtiden, som plockar fram glögg tillsammans med ett barnbarn.


Egentligen har jag inga måsten till jul. I år bockades att-göra-listan av med ett ganska stort antal "kommer inte att göras, i alla fall inte före jul". Det enda som känns riktigt viktigt är att ha fixat julklappar till barnen. När det gäller maten kan jag nog äta vad som, så länge det smakar gott. Sen tycker jag ju att mat är kul och därför gör jag en ganska stor del av julmaten men bara om jag orkar, vill och har tid med det.

Julsillen 2011

Jag tycker det är ungefär lika roligt att ge julklappar som att få. Det jag har märkt sedan jag fick barn är att fokus ligger på dem och på vad de får. Visst blir jag också glad när någon tänkt ut något riktigt passande till mig men barnens lysande ögon när de får vad de önskat sig är obetalbara.

Så var förhoppningsvis det sista ordet sagt om julen för den här gången. Nu har jag börjat längta efter våren och sommaren!

5 kommentarer:

Yohanna i Las Palmas sa...

Vilken skön stämning och vilken bra ide att sova på hotell.
Lugnt och skönt är väl det de SKA vara på julen. Men med det lyckas jag inte så bra så ofta ;)

Lägger till dig i sammansrällningen, för det var ju TISDAGAR. Kommer du ihåg? Sama dag som Hollywoodfruarna ;)

Hälsningar
Yohanna

Bamsebus sa...

Härligt med hotell! En mycket bra idé! Och huvudsaken är att man gör julen till sin egna och inte stressar iväg! Härlig läsning och fina bilder!
Kram Miriam

Maria i Falkenberg sa...

Ja, visst är det mysigt med lugna stunden under Kalle Anka!Att se barnens glädje är också härligt!

Freja sa...

Låter som en härligt avslappnad inställning till julen, det gillar jag och önskar att jag kunde ha själv! Men jag har varit med om allt för många sura och griniga jular med överstressad mamma och olösta konflikter för att kunna känna mig lugn under juletiden...

Anna tassar in sa...

Du har en skön stil.. en linje i livet ...det tilltalar mig.

Himmel vilken bra grej att bo på hotell o slippa all trängsel. Bara ha de där bästa timmarna tillsammans. Barn älskar hotell..det vet jag det.

Mmmm precis..det är just den där fridfullheten som man vill ha..och du levererar den så gott här. Att hitta guldögonblick..ta vara på dem och att liksom kunna spara på dem.. det är en gåva. Då är man närvarande. Jepp det gillar jag. MVG till dig för detta irl-inlägg som är så berikande att läsa.