söndag 13 januari 2013

Ännu mera nyårsmat

Nyårsmiddagen blev minst sagt utdragen i år. En av rätterna jag tänkte tillagat på nyårsafton var zucchinifritters. Jag gjorde det förra nyårsafton med men i år hittade jag ett recept som verkade enklare och faktiskt godare. Enligt receptkällan ska det här vara äkta italienska zucchinifritters, eller i alla fall "old fashioned".

Nu gjorde jag ju inte dessa på nyårsafton så det har legat 4 st zucchini i kylen och bara väntat på att bli använda. Två stycken gick åt när svärföräldrarna var på besök och de två sista när vi hade julgransplundringsfredagsmys med ett par goda vänner med tillhörande barn i fredags.


Italienska zucchinifritters
(25 st)
6 ägg
3 zucchinis, strimlade
1 zucchini, tärnad
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
3 msk riven parmesanost
1/4 kopp hackad färsk basilika
1 1/2 dl mjöl
2 koppar vegetabilisk olja till stekning

Vispa äggen släta i en bunke. Rör i den rivna och tärnade zucchinin, krydda med salt, peppar, parmesanost och basilika. Tillsätt mjölet lite i taget under omrörning så det inte blir några klumpar.
Hetta upp oljan i en stor stekpanna till 190 grader C.
Klicka i smeten i den heta oljan med en sked. Ta några i taget men se till att det inte blir fullt. Fritera dem tills de är gyllenbruna runt om, ca 4 minuter. Låt rinna av på hushållspapper på en tallrik innan servering.

Första (och tredje) gången jag gjorde dessa använde jag vetemjöl och andra gången majsmjöl. Med majsmjöl kändes det som att det behövdes mer mjöl men de smakade lika gott alla gångerna. Google översätt föreslog allrengörningsmjöl men jag hade inget sådant hemma...


Till dessa fantastiska både krispiga och samtidigt krämiga zucchinifritters (ja, de blev mycket godare än förra året!) serverade jag till svärföräldrarna ett italienskt potatismos. Receptet hittade jag på Artusi för svenskar. Det blir mycket mat därifrån nu för tiden men besök bloggen själva och försök att låta bli med att prova deras recept.

Moset blev väldigt krämigt och gott. Jag använde en del grädde och två delar mjölk. Sonen gav det toppbetyg för det var precis likadant som det han får i skolan, enligt honom.


Jag värmde också upp lite överbliven tomatsås, från gårdagens gnocchi, tillsammans med en skvätt av potatisvattnet.


Svärföräldrarna gillade mina zucchinifritters men barnen dissade dem. Kanske lär de sig att uppskatta goda smaker någon gång senare i livet... Fram tills dess får jag väl vara tacksam över alla goda matlådor!

På julgransplundringsfredagsmyset blev de också uppskattade (av de vuxna) och då gjorde vi även den sista av mina tänkta nyårsrätter: Potatistårta med pesto, rostade pinjenötter och soltorkade tomater. Jag borde verkligen göra den oftare än bara till nyår. Fotot är från 2010.


Så här blev 2010 års potatistårta
Så här blev 2011 års potatistårta

Nu laddar vi inför en ny vecka. Hoppas den blir bra!

7 kommentarer:

Madelein - Mother of six sa...

Åh läckert det såg ut!! vi gör sällan vegetariskt här men det där skulle man nog kunna lura i ungarna ;-)

Freja sa...

Åhh, så gott det ser ut! Tror jag ska försök mig på dina fritters!

Remsan sa...

Jag har blivit bjuden på grönsaksfritters och de var mycket goda. I dem var det kikärtsmjöl. Jag kanske borde ge mig på att testa göra egna. Har du testat att panera zucchiniskivor med parmesan och steka. Mycket gott! Nu när du ändå är inne i en italiensk period ;-)

Bamsebus sa...

Gud så gott det såg ut!" Detta måste jag prova! Och allregöringsmjöl, konstigt att du inte hade det!*asg*
Kram Kram Miriam

Maria i Falkenberg sa...

Tack för senast! Fritters ser gott ut. Jag har tingat två tekakor att ta med till Åkulla på onsdag. :))Ser fram mot den matsäcken!

Eleonore- Kokboksutmaningen sa...

Oj så mycket gott, jag måste prova dina zucchinifritters! Älskar zucchini. Potatistårtan ser ju grymt god ut också, mmmm

Yohanna i Las Palmas sa...

Allrengöringsmjöl?????

Är det något jag BORDE känna till?
;)

Hälsningar
Yohanna
som skickar med en länk för nu är det dags igen om nån vill hänga på:
http://yohannailaspalmas.webblogg.se/2013/january/real-life-julen-2012.html