lördag 29 september 2012

Kokboksutmaningen - Kalasgott

Morotskaka är en av mina favoritkakor när det gäller mjuka kakor med något kladdigt ovanpå. Jag har ett recept som jag brukar använda men inför kokboksutmaningen den här månaden provade jag ett nytt. Även om receptet var nytt för mig så är inte kokboken det. Klassiska kakor på nytt vis av Mia Öhrn har jag använt en hel del.


Mia är inte lika förtjust i morotskaka som jag är. I kokboken har hon därför gjort om den till en morotsbrownie. Glasyren skulle vara med vit choklad och cream cheese men jag använde det som fanns hemma och gjorde en egen variant. Jag ersatte också nötterna i kakan med solrosfrön.


Morotsbrownie med chokladglasyr
(15-20 bitar)
100 g (ca 2 dl) solrosfrön
2 1/2 dl matolja
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
5 dl (ca 250 g) fint rivna morötter
4 dl (240 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk malen kanel
1/2 tsk salt
lite riven muskot
100 g mörk choklad

Glasyr och dekor (som jag gjorde)
2 dl lätt crème fraiche
100 g naturell mjukost
100 g mörk choklad
1 ruta choklad till garnering

Rosta solrosfröna i torr stekpanna eller på plåt i ugnen. Rör om så att de inte bränns vid. Vispa ihop olja, socker och ägg. Riv morötterna och blanda i äggsmeten. Blanda ihop mjöl, bakpulver, kanel, salt och muskot och rör sedan ner mjölblandningen i äggsmeten. Hacka chokladen och tillsätt den tillsammans med solroskärnorna. Klä en fyrkantig ugnsfast form (ca 22x28 cm) med bakplåtspapper och häll smeten i den. Grädda i 175 grader varm ugn i ca 35-45 minuter.
Testa med provsticka om kakan är färdig. Stjälp upp och låt svalna.
Ta fram kylvarorna i god tid innan du ska göra glasyren. Smält chokladen i vattenbad. Låt svalna lite. Vispa ihop ost och crème fraiche och rör sedan ner chokladen.
Bred glasyren på kakan när den svalnat. Hyvla till sist över lite choklad.med en osthyvel.
Ställ i kylen att svalna innan den avnjuts. Om du orkar vänta, vilket jag inte gjorde. Men jag kan meddela att kakan var god även ljummen med mjuk glasyr.


Ordet kalasgott stämmer väldigt bra in på den här kakan. Mycket mättande var den också och jag tror att jag skar till en aning för stora bitar. Jag skar min i 15 bitar och efter två sådana till eftermiddagsfika orkade jag ingen kvällsmat i dag...

Den här dagen har verkligen bara sprungit iväg från mig. Hoppas det blir något lugnare tempo i morgon. Fast något säger mig att det kommer bli en del spring den dagen med...

Hoppas ni har en fin helg!

8 kommentarer:

Emilia sa...

Så smaskigt! Och vilka fina tomater ni har!

Freja sa...

Låter otroligt smaskig. Varje gång jag läser hos dig känner jag mer och mer att jag vill börja baka, undrar när jag faktiskt ska komma mig för att göra det? Nåja, jag samlar i alla fall på mig recept så länge ;)

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Det är imponerande vad duktig du är :)

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Hej!
Mumsigt!
Jag har också en del omogna tomater jag ska testa att steka dem efter ditt recept.
Kram Anette

Maria i Falkenberg sa...

Tänk vad du orkar trots allt! Det ser mumsigt ut. Själv har jag sovit några timmar nu för att orka vara uppe i kväll.

Millas Hälsoblogg sa...

Vilken härlig kaka :)

madelein - sexbarnsmamma sa...

Tack! Ja det är en mysig bild, det gäller att fånga ögonblicken :-)

trollet sa...

Ser mycket smaskigt ut=))