torsdag 20 september 2012

Äppelbröd

Förra hösten vann jag en tävling på bloggen Den rockande kocken. En av vinsterna var Från äppelljus till appletinis - en bok pubicerad av Kiviks musteri. Efter en snabbsökning på nätet ser jag att den boken delats ut till en hel del bloggare runt om i Sverige.

Nu har det inte blivit av att jag ägnat den så värst mycket uppmärksamhet förrän det här årets äppelsäsong. Men jag ser att det finns en hel del recept som jag kommer att testa. Det första blev ett bikarbonatbröd med äpple i.


Äppelbröd
2 dl havregryn
5 dl vetemjöl eller dinkelsikt
1 dl krossat llinfrö
1 dl solrosfrön
2 tsk bikarbonat
1-2 äpplen, tärnade
4 dl filmjölk eller naturell yoghurt
3 msk honung
salt

Blanda ihop alla ingredienser. Lägg i smord eller bakplåtspappersklädd form. Grädda i 175 grader varm ugn i 40-50 minuter.  (Det stod 30 minuter i receptet men mitt bröd behövde 50 minuter i ugnen)


Det blev ett mycket gott och mättande bröd. Äpplebitarna gjorde det extra saftigt. Jag bakade det på kvällen och morgonen efter hade solrosfröna blivit alldeles mörkgröna. På bilden i boken är de också det så jag blev inte så värst bekymrad. Min gissning är att det blir så när de reagerar med bikarbonaten. Brödet håller sig i skafferiet i några dagar. Skiva och frys in om du inte tror att det går åt så snabbt. Frysta brödskivor är lätta att värma i brödrosten eller i micron för den delen, beroende på önskat resultat.

8 kommentarer:

Angela sa...

Detta måste jag testa, lät ju smarrigt med äpple i :)
Har gjort nåt liknande bröd med bikarbonat, som också var gott.
Ganska smidigt med sånt bröd ibland när man inte behöver vänta på att degen ska jäsa.
Är hemma imorgon så ska försöka o ringa dig så kan vi boka in en date :)
Kram kram

madelein - sexbarnsmamma sa...

Hej på dig!
Ja teater är ett toppenbra sätt att nå ut med.

Freja sa...

Vilken timing, jag letade just efter ett grovt saftigt matbröd, det här ska jag testa!

Emilia sa...

Verkar gott och saftigt med äpple i! Vi har goda äpplen på gården som ingen annan än vi och fåglarna verkar intresserade av, sen pallar T-L äpplen på granngårdarna med som är ännu godare ;)

Remsan sa...

Det ser så läskigt ut när fröna blir gröna även om det är ofarligt. Gott är det i alla fall med bikarbonatsbröd och äppel i brukar göra dem extra saftiga.
Jag fick också den där boken. Den har både fina bilder och bra recept.

Maria i Falkenberg sa...

Bikarbonatsbröd brukar vara jättegott. Vi hade ofta det på våra kvinnofrukostar. Äpplen som ingrediens låter smaskens!

AT-doktor sa...

Fantastiskt saftigt och gott bröd.

AT-doktor sa...

Tack för gott recept! Brödet blev fantastiskt och höll sig färskt länge. Delar länken till receptet till mina kompisar, hoppas det är ok.