fredag 14 september 2012

Frallor till lunch?

De här frallorna har jag gjort emellanåt under flera års tid. De är goda och mättande och ganska så enkla att göra. Receptet kommer från boken Alla tiders bröd av Siv Nilson och Key L Nilson.

Den här gången hade jag ingen jäst hemma men eftersom jag hade köpt hem morot och keso för detta ändamålet provade jag att baka frallorna på surdeg i stället. Resultatet blev en ännu mer mättande fralla med något mer tuggmotstånd och längre hållbarhet. Dag ett var skorpan ganska hård men dag två var den betydligt mer lätt-tuggad. Vill du ha nybakatkänsla på frallan är det bara att värma den lite i micron (eller i ugnen insvept i folie). Jag sparade en påse framme och frös in resten.


Surdegsfrallor med keso och morot
(20-24 st)
6 dl surdeg
5 dl vatten
3 dl fint riven morot
250 g keso
2 tsk salt
1 msk matolja
4 dl grahamsmjöl
ca 15 dl vetemjöl

Börja kvällen före med att ställa fram surdegen på bänken och mata den så att du får 6 dl. Låt den stå framme övertäckt över natten.

Häll surdegen som ska ha bubblat igång ordentligt i hushållsassistenten. Tillsätt vatten, grahamsmjöl och 11 dl vetemjöl och knåda med degblandaren i några minuter. Låt vila och riv under tiden moroten.

Tillsätt saltet och resten av ingredienserna. Tillsätt så mycket mjöl att degen släpper från bunkens kant utan att kladda. Kör degen i assistenten i några minuter till. Låt vila övertäckt i en timme.

Ta sedan ett tag i en kant av degen. Dra ut, vik ihop mot mitten och platta till. Ta ett tag mitt emot där du drog och gör likadant. Upprepa sedan från två håll till som om du viker ihop ett paket. Låt jäsa i ytterligare en timme.

Kör någon minut i assistenten innan du tar upp degen på mjölat bakbord, delar den i två längder och skär varje längd i 10-12 bitar. Rulla bullar eller lägg dem bara på bakplåtspappersklädd plåt med snittytan uppåt. Låt bullarna jäsa i ungefär en timme till på plåten.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 graders värme, i ca 25 minuter eller tills de fått lite färg. Jag missade att sätta in vatten i ugnen under gräddningen så jag penslade dem med vatten efteråt, när jag lagt dem på galler för att svalna. Täck dem sedan med bakduk och njut medan de fortfarande är varma men utan att brännas.

Som jag har skrivit innan så är det faktiskt inte så svårt att baka med surdeg. Lite pyssel är det att sätta den men kolla runt bland kompisarna så är det kanske någon som har en i kylen och gärna delar med sig. Det kan finnas en surdegsgrund hos den man minsta anar...

3 kommentarer:

Maria i Falkenberg sa...

Det låter mums!

Freja sa...

Vi har provat fixa surdeg, men vi glömmer bara bort den... Nu ska jag komma igång och baka, jag har äntligen investerat i en rejäl matberedare...

Anna tassar in.. sa...

Men så fina..så goda..och ja du vet jag tittar på allt dina bilder innehåller..jag ser gammeldags fat där som liksom passar så perfekt till dina tokfina frallor.

Surdeg..bara namnet är som musik..jag bakar mycket med dinkel..och tycker det mättar mer oxå. Ditt recept ser verkligen intressant ut. Ska prova..jepp absolut.

Vi var i Lund härförleden o besökte St:Jakobs stenugnsbageri..där var det kö ut på gatan vid ett tillfälle.Jag köpte just frallor på detta eminenta ställe frallor som ser ut som dina..supergoda..

Hmmm du kanske borde öppna ett stenugnsbageri..vad säger du..jo jag vet..gårdsbutik..bageri..hönseri..
ekologiska ägg..och sådant..om du behöver lite hjälp så säg till :)