onsdag 11 april 2012

Vegetariskt... Kan det va nåt?

En av dagarna den där veckan när jag var hemifrån så mycket hade vi matlagningskväll på jobbet.  Efter att jag kom i tidningen med anledning av min blogg frågade någon om inte jag kunde hålla i en matlagningskväll. Självklart ville jag det. Och självklart fick temat bli vegetarisk mat med utgångspunkt i Majas klimatpyramider. Okej, jag fuskade lite men det mesta vi använde återfinns i pyramiden Vinterförrådet. Jag vet inte om alla jobbarkompisar egentligen var så entusiastiska över valet av tema...

Menyn jag satte ihop blev i alla fall så här:

Förrätt
Gratinerat surdegsbröd med ört- och vitlökssmör

Huvudrätt/ buffé
Pizzasallad (som jag dagen till ära kallade örtkryddad vitkålssallad)
Rotfruktssallad med ingefärsdressing

Efterrätt 


Här kommer receptet på rotfruktssalladen, som jag fått tipset på ifrån skolköket på skolan där jag jobbar. Väldigt god och mycket uppskattad. Så här gjorde vi den:


Rotfruktssallad med ingefärsdressing
(4-5 port)
500 g rotfrukter (t.ex. potatis, morot, palsternacka, rödbetor)
1 st rödlök
1 vitlöksklyfta
½ - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk rapsolja

Dressing
1 msk hackad gräslök
1 vitlöksklyfta
1 tsk färsk riven ingefära
2 tsk osötad senap ( 1 tsk pulver + 1 tsk ljummet vatten)
1 msk vitvinsvinäger (alt. vitt vin eller äppelcidervinäger)
1 msk flytande honung
2 msk rapsolja
1 ½ -2 msk majonnäs

Sätt ugnen på 200oC. Blanda ihop senapen och låt stå och dra.
Skala och skär rotfrukterna och löken i bitar och blanda med salt, peppar, pressad vitlök och rapsolja. Rosta i långpanna i ugnen ca 30-40 minuter.
Finhacka gräslök, pressa vitlök och riv ingefära till dressingen. Vispa samman med senap, vin, honung och olja och slutligen med majonnäs.
Låt rotfrukterna svalna lite och blanda dem med dressingen.

Det var lite speciellt att denna gången ha rollen som "den som kan" under matlagningskvällen. Jag var faktiskt lite nervös innan. Inte inför mina jobbarkompisar, de är så snälla och skulle nog ha överseende om jag klantade mig. Jag är ju ingen expert på något sätt och har aldrig hävdat det. Men tänk om de inte skulle gilla maten jag valt ut...

Fast jag hade inte behövt oroa mig. Alla åt med god aptit och jag tror att de flesta tyckte det var riktigt gott. Många pratade om att de tänkte använda något av recepten vid senare tillfälle. Dessutom hade vi det väldigt trevligt tillsammans. Både när vi gjorde maten och när vi åt den.

Vi borde helt klart göra saker tillsammans utanför jobbet oftare!

4 kommentarer:

Angela sa...

Det var säkert jättegott!! Just nu så står jag o steker lingonbiffar ;) Lade kikärtorna i blöt igårkväll..... sen fick de stå tills idag på em.... Luktar väldigt gott :)
Kram kram <3

Remsan sa...

Så kul! Blir extra speciellt när en hel vegetarisk menyn lagas, för många är nog inte så vana att äta det. Roligt att det uppskattades och vem gillar inte maten på den menyn?!

Ann-Mari sa...

Fin artikel! Grattis :)
Låter nog läckert tycker jag...skulle gärna äta mera vegetaiskt, det verkar bara kräva lite mera tid och planering. Cup cakes'en var vackraoch såg läckra ut!
Kram

Emilia sa...

Kul! Och maten låter god!