tisdag 24 april 2012

Årets andra nässelsoppa

Igår när jag kom hem från jobbet stod det en burk förvällda nässlor på köksbänken. Snälla svärfar hade plockat dem och snälla svärmor förvällt dem. Jag som inte hade någon ork kvar (trodde jag) fick ny energi och ändrade snabbt på "middags"-planerna. I stället för mackor blev det nässelsoppa till kvällsmat.

Denna gången använde jag mig av Per Morbergs recept men anpassade det efter eget tycke och vad som fanns hemma.


Nässelsoppa
(4 portioner)
2,5 dl matlagningsgrädde
2,5 dl mjölk
5 dl vatten + 1 vegetabilisk fond du chef
1-2 msk maizena utrört i lite vatten
1 liten gul lök
1-2 msk smör
1 liter späda vårnässlor (eller 2 dl frysta)
Salt, vitpeppar
Ägghalvor och ärtskott till servering

Koka med fördel äggen innan du börjar med soppan. Denna varianten går nämligen ganska snabbt att göra. Rensa också nässlorna i förväg (eller tina om de är frysta).
Koka upp grädden och buljongen och red med maizena till önskad konsistens. Låt sjuda i 2 minuter under omrörning.
Hacka löken grovt och stek utan att den får färg i smöret i en kastrull. Häll i nässlorna (som du sköljt och rensat noga).
Häll soppan över nässlor och lök. Kör med stavmixern i kastrullen eller kör soppan i matberedare tills den blir slät. Smaka av med salt och peppar. Jag tyckte inte det behövdes något salt men det är ju en smaksak.
Servera soppan med ägghalvor, ärtskott och kanske en ostmacka. Morberg föreslår en ägghalva per person. Jag föreslår minst två ägghalvor per portion. Men det är ju också en smaksak...

Sonen tyckte det var fantastiskt gott med ärtskott i soppan. Denna gången ville han inte alls ha makaroner i, utan nöjde sig med ärtskotten och ägghalvor. Vi andra som åt av soppan gav den också ett högt betyg. Dottern valde inte helt oväntat bort soppan till förmån för blåbärsyoghurt.

Tack kära svärföräldrar för inspiration och förarbete till en oväntat trevlig tisdagskvällsmat!

Andra nässelsoppor jag gjort:
Nässelsoppa med ost och gräslök
Matig nässelsoppa

3 kommentarer:

Anna smyger in.. sa...

Men så trevligt o gott. Aha...så du gillar Morberg...har har du en till. Jag gillar hans ruffiga stil o ser charmen i det.. Kolossalt begåvad man. Ja men hallå...vad kan vara elegantare än ärtskott på ägget där..vackert att se..man äter ju verkligen med ögonen. Så makalöst härligt att göra sig en nyttig soppa o att ha barn som uppskattar det är ju bara bonus. Lik sin mamma kan jag tro :) just nu bakar jag dinkelfrallor med liiiiite grovsalt på toppen... Nu doftar det gott i hela huset här..

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Det ser verkligen smaskens ut!

Hade jag varit mer trygg i köket hade jag nog försökt mig på både det ena och det andra! :P

Sv: Ja, jag vet att rubriken blev lite fel, men budskapet gick fram ändå! :P

Remsan sa...

Jag spanade igår på de små nässlor som stack ut genom grannens staket och funderade just på nässelsoppa. Det är ju så gott.