söndag 1 april 2012

Söndagsfika?

För att lätta upp stämningen en grå och fortfarande snötäckt söndag kanske det skulle passa med lite smaskigt fika. Receptet hittade jag i tidningen Buffé men det finns även på nätet.


Äppelpizza med romrussin och vaniljkesella
(10-12 bitar)
6 st syrliga äpplen
300-400 g smördeg (6-8 plattor)
2 msk florsocker
1 tsk malen kanel

4 msk russin
0,75 cl mörk rom + 1 msk vatten

1 1/2 burk kesella vanilj

Äppelsallad
4 syrliga äpplen
1 kravmärkt citron
1 msk socker
1 krm salt
2 msk rapsolja

Till garnering: Citronmeliss eller mynta

Sätt ugnen på 225oC. Kavla ihop smördegsplattorna på ett bakplåtspapper. Nagga med en gaffel.
Kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Lägg dem lite omlott på degen i ett fint mönster. Börja längst ut och fortsätt inåt mitten. Pudra över florsocker och kanel med hjälp av en sil.
Grädda pizzan mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills den fått fin färg.
Koka under tiden ihop russin, rom och vatten i en liten kastrull tills all vätska kokat bort. Låt svalna.
Häll upp vaniljkesellan i en skål.

Kärna ur och skär äpplena till salladen i mycket tunna strimlor. Tvätta citronen väl, riv skalet fint och pressa ur saften. Blanda med socker, salt och rapsolja och slå över äppelstrimlorna.
Servera pizzan varm med tillbehören ovanpå eller i skålar bredvid. Garnera med citronmeliss eller mynta.


Äppelsalladen passar också bra att ha till våfflor eller som tillbehör till annan mat.

3 kommentarer:

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Mums!
Ett snöoväder drog över oss också, så det var bara att ta in de nyplantede krukorna.
Kram Anette

Emilia sa...

Åh så gott det där verkar! Snön kom till oss idag som ett aprilskämt...T-L trodde mig givetvis inte när jag än en gång bad henne titta ut genom fönstret ;)

Lilla Kråkan sa...

Oj så gott det där verkar. Jag som älskar både äpple och romrussin!