tisdag 3 april 2012

Kokostoppar med tranbär

Ofta när jag blir så där akut baksugen är det någon ingrediens som saknas till det jag helst vill baka. Då letar jag efter något annat recept men fastnar oftast för andra recept som också innehåller just den ingrediensen.

Precis så var det nu i helgen då vi bara hade ett ägg kvar i kylen. Tur att man bor på landet och bara lite smidigt kan glida in hos grannen och fråga om de har gott om ägg.

Sedan, när jag fått mina ägg och börjat med baket, upptäckte jag att det saknades kokos och lite annat också. Då orkade jag inte gå till grannen en vända till (eller jag menar skicka gubben en vända till). Så det fick bli lite improvisation med vad som fanns hemma. Originalreceptet kommer från Mia Öhrns Klassiska kakor på nytt vis. Så här blev mina kokostoppar:


Kokostoppar med tranbär
(ca 20 st)
4,5 dl riven kokos
50 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
1 dl majsstärkelse
1 dl torkade tranbär, ganska så finhackade
2 ägg
rivet skal från en citron

Rosta kokosflingorna i en ugnsfast form i 225oC. Rör om några gånger under tiden. Låt svalna. Arbeta in smöret i kokosflingorna och tillsätt socker, majsstärkelse, tranbär, ägg och citronskal. Rör ihop till en tjock smet och klicka små toppar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 175oC i ca 15 minuter.


Kokostopparna fick godkänt av både gubben och mig och avnjöts tillsammans med en kopp earl grey citrus med skivad citron och honung.

Hoppas ni har en fin kväll (nu ska jag skynda mig till House)!

Uppdatering 21:20 Det var visst inte House... :(

3 kommentarer:

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Man tar vad man har kan vara vinnare ibland:) dina kokostoppar ser jättegoda ut och vilken tur med gubbar som vill vara behjälpliga med att tigga hos grannen ;-)

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Hej!
Jag önskar dig en
Glad Påsk
Kram
Anette

Anna tassar in.. sa...

Jepp man får anpassa sig..:) men du dina toppar ser ju helt makalöst goda ut..

Här blev det hallongrottor på smör idag och en marängtårta med blåbär..försvinnande gott.

Glad påsk!!