måndag 16 april 2012

Två sorters kål till kvällsmat

Idag fick jag ett infall när jag gick från bilen till huset och såg att kirskålen börjat titta fram. Usch och fy för kirskål bland hallonbuskarna men de där små späda bladen såg riktigt goda ut. Jag drog mig till minnes kirskålspajen från i höstas och hämtade en hink för att plocka. Om jag inte skulle få ihop en liter tänkte jag att jag kunde fylla ut med nässlor. Men den där hinken fylldes ganska snabbt.



Recept på kirskålspajen hittar du här.


Om kirskålen kommer från klimatpyramiden Det spirar så kommer salladen jag gjorde till från Vinterförrådet. En väldigt enkel sallad men mycket god.


Vitkålssallad med äpple och morot
400 g vitkål (ungefär 1/4 kålhuvud)
2 morötter
1 svenskt vinteräpple
Pressad citron
1/2 dl äppelcidervinäger
1/2 dl kallpressad rapsolja
1 tsk honung
Citronpeppar

Riv moroten och äpplet grovt. Droppa över lite pressad citron så äpplet inte blir brunt. Skär vitkålen tunt med osthyvel. Rör ihop vinäger, olja och honung och häll över salladen. Blanda runt och smaka av med citronpeppar. Låt gärna stå och dra en stund före servering. Salladen håller flera dagar i kylen.

3 kommentarer:

Emilia sa...

Spännande paj - kul att bara kunna slänga ihop mat av ofrivilliga "hemma-ingredienser" sådär ;)

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Du får det att verka så enkelt! :)

madelein - mamma till sex sa...

Tack, jag både bävar och ser fram emot föreläsningen.
det var en väldigt givande kurs!
Tack, jag har en tävling i bloggen om du vill vara med?