tisdag 3 januari 2012

Nyårsmaten 3 - Zucchinifritters

Jag erkänner härmed att jag är beroende. Jag har något slags starkt begär efter att testa nya maträtter. Har jag inte fått göra det på ett tag får jag abstinens.

Ungefär så kändes det inför nyårsafton, då vi hade ätit julmatrester i ungefär en vecka. Skulle vi haft gäster hade jag kanske gått på beprövade recept men nu var det ju bara vi. Nästan en hel dag satt jag och googlade italiensk mat för att hitta något spännande, vegetariskt och hyfsat lättlagat som verkade gott. Valet föll till slut på zucchinifritters. Jag hittade receptet på Icakuriren. Egentligen verkade de inte så festliga men något i mig sa att de nog kunde bli riktigt goda. Jag ändrade lite grand i receptet. Till exempel bytte jag ut dillen i originalreceptet mot persilja.


Zucchinifritters
(4 portioner)
3 st zucchini
1 1/2 tsk salt

2 dl turkyoghurt
1 dl hackad, färsk mynta

2 gula lökar
1 liten vitlöksklyfta
rivet skal (det yttersta gula) av 1 citron
1 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl fint riven smakrik ost
1/2 dl hackad persilja

ca 2 dl ströbröd
ca 1 dl olivolja (och ev. lite smör)

Skär bort ändarna på zucchinin och riv den grovt. Lägg den på en bricka och strö över saltet. Låt stå och dra ur vätska i cirka 15 minuter.
Rör ihop yoghurt och mynta och ställ in i kylen. Finhacka löken och pressa vitlöken.
Krama ur zucchinin väl med händerna och lägg i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna till biffarna och blanda ihop till en jämn, klumpfri smet. Häll ut ströbröd på en tallrik. Forma små biffar av smeten och vänd dem i ströbrödet. Använd sked och stekspade om du tycker det blir för kladdigt.
Hetta upp en stekpanna med olivolja. Stek plättarna cirka 2 minuter på varje sida tills de har fått fin färg och är frasiga. Låt rinna av på hushållspapper. Servera direkt med en yoghurtklick.

Gör du biffarna som tillbehör (som vi gjorde) räcker receptet till fler än fyra portioner. Jag höll dem varma i ugnen innan vi åt dem. Då var de inte lika frasiga längre. Men de smakade väldigt gott ändå. Mycket godare än jag trodde och de fick även bra betyg av gubben. Nästa gång kommer jag nog att göra dem lite tunnare och ha i en aning mer mjöl i smeten. De som blev över sparade jag i frysen och åt första matlådan i dag på jobbet. De var fortfarande lika goda. Men om möjligt med ännu mindre frasighet nu än när vi åt dem på nyårsafton...


Salladen vi åt till maten var väldigt enkel med fetaost, granatäpple och basilikablad. Fint med färgerna från den italienska flaggan och det smakade väldigt fräscht och gott.

Detta var det näst sista inlägget om nyårsmaten. I morgon eller på torsdag kommer efterrätten. Vi hörs då!

7 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Så impade att du gjorde hela menyn vegetarisk, det är ju inte så länge sen du "gick över" till vegetarisk mat om vi inte är helt fel på det.

Och det där med att prova nya recept känner vi igen, det är alltid lika roligt att både leta och prova:)

Remsan sa...

Dessa måste jag testa. Håller med Mårtenssons, vad duktig du och gör så många vegetariska rätter varje gång!

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Det ser riktigt gott ut :)

Själv så grillade vi bara på nyårsafton. Otroligt nog :P

Barnens Hjältar sa...

De ser väldigt goda ut! Kul att du är så glad i att dela med dig av recept för dt uppskattas verkligen här med lite inspiration.

Blåser det hos er också?

Emilia sa...

Verkar som en god nyårsmeny!

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Sv: Hundägandet har sina stunder - detta var inte en av dem! :P

Barnens Hjältar sa...

Ja det har blåst riktigt rejält här inatt och på morgonen. Det ssägs att det skall bli snöstorm inatt men det tror jag inte på :P

Tänkte passa på att tipsa om en tävling jag har i bloggen nu

http://barnenshjaltar.blogg.se/2012/january/fototavling-i-samarbete-med-tv-spelswebse.html