måndag 2 januari 2012

Nyårsmaten 2 - Potatispaj med pumpafröpesto

Nästa rätt från nyårsmenyn är en favorit i repris: Potatistårta med pesto och soltorkade tomater. Jag har inte gjort den sedan förra nyårsafton så det var på tiden att få äta den igen ett år senare. Denna gången gjorde jag lite annorlunda.


Potatispaj med pumpafröpesto
500 g fast potatis, t.ex. asterix
1 rulle eller 6 st. plattor färdig smördeg
1/2 dl pumpafröpesto (eller annan grön pesto)
150-200 g riven smakrik ost
6 st inlagda soltorkade tomater
25 g pinjenötter
Basilikablad från 1/2 - 1 kruka

Skala potatisen och skiva den tunt. Skölj skivorna och torka dem.
Lägg smördegsplattorna lite omlott och kavla ut dem så de fäster i varandra. Klä en ugnsfast form med smördegen och spara det som blir över att lägga runt om.
Bred pesto i botten på smördegen och strö över osten. Lägg potatisskivorna ovanpå och ställ in i ugnen i 45 minuter. Rosta under tiden pinjenötterna i en torr stekpanna och strimla de soltorkade tomaterna.
Strö tomater och nötter på pajen och ställ in i ugnen ca 10 minuter till.
Strö till sist över basilikablad.

Den blev inte lika snygg som förra året men minst lika god. Smördegen och potatisen sög åt sig av pumpafröoljan och därför ser pajen lite mörk och tråkig ut. Sen glömde jag rosta pinjenötterna med, ifall nu det har någon betydelse för utseendet...

Peston gjorde jag själv denna gången. Anledningen till det var att jag fick en flaska pumpafröolja - Steirisches Kürbiskernöl - i julklapp. Oljan hade min kära mor fått på köpet när hon handlade på Suseå choklad utanför Falkenberg. Men så tänkte hon att jag kanske skulle uppskatta den mer. Bra tänkt där, mamma! 


Pumpafröoljan ska enligt uppgift från damen i butiken vara väldigt nyttig. Här kommer ett citat från en sida jag googlade fram som bekräftar det påståendet om just pumpafröolja: "Den har en bra sammansättning av vitaminer, mineraler som zink och olika steroler, de speciella växtfetter som anses höja immunförsvaret." Källa: http://www.naturligtomhalsa.se/parser.php?did=805:291 Oljan jag fick var mörkt grön och hade en tydligt nötig doft. Peston blev jättegod.

Receptet hämtade jag från pickipicki:


Pumpafröpesto
1/2 dl pumpafrön
0,75 dl pumpafröolja (eller rapsolja)
Basilikablad från ungefär 1 kruka
1 liten vitlöksklyfta (kan uteslutas)
20 g fint riven parmesan eller annan smakrik ost
salt, svartpeppar

Mixa allt och smaka av med salt och svartpeppar.

Örter som man köper i kruka är inte så värst miljövänliga men jag har haft svårt att få min egenodlade basilika att överleva vinterhalvåret. Därför fuskar jag lite och köper örter på kruka ibland men väljer då i alla fall ekologiskt odlade sådana. Sedan sätter jag dem i lite större krukor hemma och försöker få dem att leva lite längre. Kanske kan man göra pesto på fryst basilika. Någon som provat?

2 kommentarer:

Åsa sa...

Ser jättegott ut!
Kram Åsa

Remsan sa...

Pajen ser grym ut! Pumpafröolja har jag inte testat. Det är roligt med smakrika olja. Extra om de är nyttiga dessutom.
God fortsättning!