torsdag 5 januari 2012

Nyårsmaten 4 - Efterrätten

I år blev det inte tiramisu till efterrätt. Jag hade gärna gjort det men det hade känts lite slösigt när det bara skulle uppskattas av gubben och mig. I stället provade jag att göra cassataglass enligt ett recept från Arla. Jag bytte dock ut jordgubbarna mot hallon eftersom jag tyckte det kändes lite onödigt att köpa dyra jordgubbar från Egypten när det finns frysta ekologiska hallon.


Cassataglass
(4 portioner)
2 äggulor
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 dl gräddfil
3 msk konc apelsinjuice
150 g hallon
25 g mörk choklad
100 g italienska mandelskorpor eller mandelbiskvier

Rör äggulor och florsocker poröst. Vispa grädden. Rör ner äggsmet, gräddfil och juice. Hacka hallon, choklad och skorpor. Rör ner i smeten. Häll smeten i en rund skål och täck med plastfolie. Frys glassen i minst 4 timmar. Stjälp upp glassen på ett fat och låt stå i rumstemperatur att mjukna ca 30 min.

Så här i efterhand kunde jag lika gärna gjort tiramisu för nu blev det i stället bara jag som uppskattade efterrätten. Den föll varken barnen eller gubben i smaken.Troligtvis var det gräddfilen och den blygsamma mängden socker som ställde till det. Jag märkte också av syrligheten men jag gillade att den inte var lika söt som vanlig glass brukar vara. Kanske hade den blivit något sötare med jordgubbar i stället för hallon. Om det blir någon nästa gång får jag prova det.

Mandelskorporna till glassen bakade jag själv, också efter recept från Arla. Förra året köpte jag biscotti från Gränna Knäcke men jag tycker faktiskt mina hembakade blev bättre. Inte alls lika hårda att bita i.


Biscotti
1/2 dl sötmandel
1/2 dl torkade ekologiska aprikoser
100 g smör
1 dl strösocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200°. Grovhacka mandel och aprikoser. Skär smöret i tunna skivor. Lägg smör och socker i en skål och rör det poröst. Rör ner ett ägg i taget. Tillsätt mjöl, bakpulver mandel och aprikoser. Arbeta snabbt ihop till en deg. Klicka ut degen till tre längder på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Skär de varma längderna i ca 3 cm breda bitar. Lägg dem med ena snittytan upp på en plåt med bakplåtspapper. Rosta dem ca 4 min. Vänd andra snittytan upp och rosta ytterliggare ca 4 min. Låt kallna. Förvara torrt i burk. 

Skorporna passade bra i glassen men var goda att äta till kaffet med. Jag rostade jag dem enligt receptet med de blev ändå inte riktigt "skorphårda". Fast hellre lite mjuka än svårtuggade om jag får bestämma. Jag hade med de som blev över till jobbet och bjöd på igår. Att döma av vad jobbarkompisarna sa (och hur mycket/ lite som blev över) så blev de godkända även där.

8 kommentarer:

Nisan sa...

Låter ju hur gott som helst!!

Mie sa...

Hej, allt bra idag? :)

Barnens Hjältar sa...

Jag har nog inte sagt det förut men du är min idol. Jag är så imponerad av det du företar dig. Jag gillar dina inlägg massor!

Barnens Hjältar sa...

Tack :-) Ja det har du sagt! Visst är tröjan cool. De har rea där nu med och de skickar görsnabbt. Jag tror att det tagit som längst fem dagar när vi bestält där.
Vad kul att du vill vara med. Det är sällan jag har tävlingar men tänkte att det kunde vara kul en gång :-)

Josefine sa...

Du förtjänar att må bra! vill du ha tips på hur du får bättre självkänsla? Kika in! Kramar

Unknown sa...

Wow, det ser riktigt mumsigt ut Jojo! Önskar att man var mer händig i köket :).

Mårtenssons kök sa...

Tråkigt när det inte går hem riktigt, men allt kan inte lyckas alltid... Sköt att skorporna blev bättre i alla fall:)

Ha en fin helg.

Remsan sa...

Va? Jag tror du har en bortskämd familj ;-) Det är min familj som är de största kritikerna. Låter hur gott som helst. Jag har inte kommit till skott och baka egna biscotti. Måste göra det snart.