onsdag 11 januari 2012

Kan du inte göra den här maten någon mer gång?

Näst efter "Jag älskar dig, mamma!" och liknande, i listan på värmande kommentarer från mina barn, kommer nog de uppriktiga positiva kommentarerna om maten jag lagar. Klart att pappas pannkakor och köpeköttbullar med makaroner blir uppskattade men jag vill ju visa dem att det finns så mycket annat gott att äta också.

Tyvärr blir den nya, spännande och nyttiga maten jag gör sällan uppskattad. "Det smakar inte som på dagis" säger sonen. "Det var inte gott" säger dottern med gaffeln bara halvvägs till munnen. Så när jag för några dagar sedan hörde från sonen "Kan du inte göra den här maten någon mer gång, mamma?", då visste jag att det här var något utöver det vanliga.


Givetvis var båda barnen skeptiska till detta med från början. Men jag visade att man kunde ta en potatisbit och en biffbit på gaffeln och sedan doppa i såsen och stoppa in allt i munnen på en gång. Det gick hem hos sonen medan dottern plockade bitar med händerna och stoppade i munnen direkt. Så snabbt att jag inte lyckades få med det på kort.
 
Receptet hittade jag på Pickipicki men jag ändrade det lite efter mitt skafferis förutsättningar.


Tonfiskbiffar
(9 st små biffar)
2 burkar tonfisk i vatten
2 ägg
1 liten finhackad rödlök
1 finhackad schalottenlök
1-2 pressade vitlöksklyftor
rivet skal och saft från en halv citron
½ - 1 tsk sambal oelek (jag tog knappt en tsk 
och då blev det barnvänligt)
1-2 msk färsk eller fryst persilja
1 tsk gurkmeja
ca 3-4 msk mjöl
salt, svartpeppar
olja och/ eller smör

Häll av vattnet från tonfisken. Rör ner lök, vitlök, citron, sambal oelek, persilja och gurkmeja. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör ner äggen och några matskedar mjöl till biffkonsistens. Stek biffarna några minuter på varje sida.

När jag skulle steka biffarna stod det en använd stekpanna på spisen som jag inte kunde komma på vad jag hade stekt i. "Det var nog pannkakor" tänkte jag och sköljde bara ur den lite. Sedan när oljan och smöret blivit varmt och biffarna kommit i tyckte jag att det såg väldigt gult ut. Jag värmde på en ny panna och stekte de sista biffarna i den men de blev inte alls lika gula och fina. Då kom jag på att jag hade stekt quornbitar med en massa gurkmeja i den andra stekpannan. Därav den fina färgen.


Sedan, när jag jämförde biffarna, såg de gula mycket finare ut så jag lade till en tesked gurkmeja till receptet. Det är dessutom väldigt nyttigt, så det skadar nog inte att ta ännu mer.


Till biffarna serverade jag ugnsrostad potatis och morot, lätt kokt broccoli och en sås på gräddfil, en liten klick majonnäs, saften från den andra halvan av citronen, örtsalt och vitpeppar.


Vi är väl inga storätare i vår familj. Trots att barnen åt bra denna måltiden blev det en matlåda över. Den lade jag beslag på och den åts upp för någon dag sedan. Biffarna funkade att värma i mikrovågsugn men var godare när de var nygjorda.

Ha nu en riktigt fin kväll så hörs vi förhoppningsvis imorgon!

4 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Dom biffarna har vi också gjort, så goda de var! Mums:)

Remsan sa...

Visst är de underbara barnen när de lovordar maten. Lowe brukar också bli så där lycklig ibland och säga att han älskar mig. Många gånger när han inte velat smaka och sedan tyckt att det varit så gott. Och man vill ju att de ska tycka bäst om den riktiga maten.
Dessa biffar har vi också testa - 8 tummar upp från oss 4! Barnen gnäller nog aldrig när det serveras biffar oavsett innehåll.

Barnens Hjältar sa...

Vad bra att de gillade det. Mina bar kan sniffa sig till om det är fisk från 200 meters håll så jag gör sällan det :P
Jag har med tränat idag :) Wii-fit :P

Emilia sa...

Kul att barnen gillade - efter en vecka med "lunch" på LiU är jag väldigt sugen på hemlagad mat. ;)