fredag 9 december 2011

Älgköttbullar och älgfond

Igår stekte jag julköttbullarna. På vedspisen. Vår induktionshäll har nämligen bestämt sig för att bli gammal och trött såhär lagom före jul. Men som väl är har vi en vedspis och den fungerar i alla fall som den ska. Visserligen är det ett mindre projekt att laga mat där för en som inte är van. Några köttbullar ville aldrig få färg medan nästa omgång blev brända nästan direkt. Man skulle kunna säga att mycket smör och ett stort tålamod räddade den måltiden.

Kanske undrar någon nu ifall jag ska börja äta kött igen. Det har jag inte tänkt göra men när det gäller älgköttet vi får av de som jagar på vår mark har jag gjort ett litet undantag. Här har inte köttet någon nämnvärd miljöpåverkan och älgen lever i frihet i skogen ända tills den blir skjuten. Sen tycker jag det är så gott med viltkött att det skulle vara svårt att låta bli. En av anledningarna till att jag valde att sluta med kött var ju att jag inte saknade det.

Nu till köttbullarna. Jag använde samma recept som förra året, hittat på receptfavoriter.se. Jag har bara ändrat lite småsaker från originalet. De blev mycket goda och uppskattade då och de smakade bra i år med. Dock blev de inte lika fina denna gången...


Älgköttbullar
(ca 60 st)
1 kg älgfärs
½ gul lök, fint riven
1 tsk mald kryddpeppar
½ tsk timjan
1 dl ströbröd
1 tsk vitpeppar
2 dl grädde
1 msk socker
2 tsk salt
2 msk grovkornig söt och stark senap
2 ägg
 
Blanda ihop ingredienserna till köttbullarna i en stor bunke. Låt smeten stå i kylen en kvart, så att ströbrödet kan svälla.
Provstek under tiden en köttbulle och smaka av med mer socker, salt eller peppar.
Forma köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna om det blir kletigt.
Stek köttbullarna i smör och/ eller rapsolja i en stekpanna. Flytta dem försiktigt i pannan så de får stekyta runt om och skaka sedan hela pannan så de rullar runt och blir jämnt stekta.
Sätt på ugnen på 175 grader och lägg över köttbullarna på en långpanna efterhand som du steker.
Stek färdigt köttbullarna ca 20 minuter i ugnen. 


Jag serverade älgköttbullarna med potatismos och en sallad på rödkål, olja, vinäger, citronpeppar och clementiner. Lite frysta lingon hittade jag också och lingonchutneyn som jag gjorde till renskav en gång passade jättebra till.


Egentligen hade jag tänkt göra en sås på hemgjord älgfond men fonden hann inte bli färdig innan vi var tvungna att äta för att inte hungra ihjäl. När vi får älgköttet brukar jag spara benen för att koka fond på. Jag följer inget direkt recept när jag gjorde fonden utan stoppar i det jag tro blir bra. Lite inspiration har jag hämtat från Per Morbergs kalvfond. I år gjorde jag fonden så här:


Älgfond
Ben från älg
Morot
Palsternacka
Rotselleri
Purjolök
Tomatpuré
Persilja
Gräslök
Lagerblad
Timjan
Vitpeppar

Eftersom jag kände mig lite tidspressad hoppade jag över att rosta grejerna i ugnen och hade bara ner allt i en gryta tillsammans med vatten och lät puttra under tiden jag grejade med den andra maten. Sedan passerade jag den genom en finmaskig sil. 

Förra året rostade jag i ugnen och kokade mycket längre. Den fonden blev fantastisk. I år blev den helt okej men inte mer. Såhär i efterhand hade jag ju lika väl kunnat göra den ordentligt eftersom jag ändå inte gjorde någon sås på den direkt.


När fonden svalnat klickade jag i den i en sån där isbitsgrej från Ikea och lade in den i en påse i frysen. Så blir det mycket lättare att ta fram önskad mängd fond när jag ska göra sås till älg en annan gång.

Nu önskar jag er alla en trevlig helg!

Speciellt till min kära syster som fyller år idag. Du blir inte firad med ett eget inlägg som förra året. Men jag kan fortfarande ställa upp på det jag skrev då. Du är bäst!!! Ser fram emot att få fira dig mer i helgen!


3 kommentarer:

Yohanna i Las Palmas sa...

Vad avancerat och gott det ser ut.
Jag försöker alltid göra egen fond när vi har räkor. Men köttfond har jag inte vågat mig på...än. Det kommer.
Gott gotti gott gott.

Hälsningar
Yohanna

Remsan sa...

Åh, jag får alltid ångest när folk gör egen fond. Jag som använder så mycket fond borde koka min egen... Älgköttbullar är lyx för mig!
Ha en trevlig helg!

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Det var länge sen jag åt älgkött, men jag minns att det var gott :)

Kul att kunna tillaga det på vedspis också! Skulle själv vilja ha en sån hemma! :)

Sv: Det blev ingen röjning för min del igår - men jag var ändå ute och åkte på vägarna här omkring.

Det är lika bra att vara så förberedd som möjligt i fall något träd blockerar vägen.

Ha en fin helg!