onsdag 28 december 2011

Glimtar från godisbordet och tips på saffransskorpor

Detta blir sista inlägget om jul för i år. Jag lovar.


Först åt vi mat så vi nästan  rullade fram. Sen tog vi kaffe på maten med allt hemgjort julgodis. Efter det var det plötsligt dags för Kalle Anka och då åkte det köpta godiset fram. Sedan var det dags för fika och glögg och då ställdes allt fram som inte ställts fram tidigare. Julafton är en konstig dag. Så mycket ätbart som ska få rum på en och samma dag. Borde det inte vara bättre att sprida ut det lite?


För att se skillnad på tryfflarna dekorerade jag hallontryfflarna med frysta hallon och pepparkakstryfflarna med små pepparkaksbitar. Recepten hittar du här.


Kryddmuffinsen var himmelskt goda. Passade finfint till glöggen. Synd bara att det fanns så mycket man ville smaka... Ett i-landsproblem bland många andra. Recept på kryddmuffins finns här.


Jag tycker det är roligt att bjuda på lussekatter som inte är perfekta. Eller förresten, de här lussekatterna var alldeles perfekta. Jag tror mina barn gör de finaste lussekatter som finns. Och så smakade de precis som de skulle i år. Receptet hittar du här.


När sedan lussekatterna blivit lite torra och tråkiga kan du göra skorpor av dem. Skär dem i lagom stora bitar, lägg dem på en plåt och skjuts in i ugnen. Ca 100 grader eller lite mer och ha dem inne i en timme eller mer + eftervärme. Du känner själv när de har torkat ordentligt. Saffransskorporna på bilden är från syrrans lussekatter som hon bjöd på några veckor före jul. Fortfarande goda att äta till kaffet. Jag brukar göra skorpor av torra kanelbullar med. Läs om det här.


Nu känns det som det är läge att glömma julen och börja utvärdera året som gått. Kanske klura på några nyårslöften inför det kommande året.

Jag är lite kluven till det där med nyårslöften. Löften som ändå kommer att brytas ger jag inte så mycket för. Men goda intentioner och lite nya tag inför ett nytt år kan väl inte vara fel eller? Någon som redan bestämt nyårslöfte?


3 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Holabalo, så massa gotter ni har satt i er i julhelgen:) Visst är det som du skriver att man bara stoppar i sej nonstop, tills det säger absolut stopp... Att man aldrig lär sej, samarin är nog många bästa vän i juletider:)

God fortsättning till dej från oss!

Madde sa...

Ojojoj vad gott!

Emilia sa...

Mm...vi åt ur en Alladinask! Vad bra att det gick att göra skorpor på lussetorrisarna!