torsdag 29 december 2011

Real Life - Årets prestation

2011 års sista Real Life-utmaning hos Yohanna fick mig att tänka efter lite. Rubriken är Årets prestation. Visserligen brukar jag lite halvt om halvt utvärdera året som gått och fundera på om jag skulle kunna göra något bättre inför nästa år. Men har jag presterat något som är värt att skriva om?

Jag har jobbat tillsammans med alldeles för få kollegor med alldeles för många barn. Roligt, spännande, utmanande men också en aning utmattande. Hemma har jag tagit hand om mina två egna underbara barn. Lagat mat, fixat, grejat och vilat ibland. Tagit hand om och blivit omhändertagen av min fina man som jag aldrig tycks tröttna på. Jag har bloggat, hyfsat regelbundet i alla fall. Provat en massa nya recept. Blivit vegetarian. Ställt till med kalas, bjudit hem och gått på fest. Stängt in mig hemma och gått i myskläder. Förmodligen har jag tidvis försummat alla möjliga människor i min närhet och bekantskapskrets. Men jag tror jag har gjort så gott jag har kunnat. Jag har försökt att ta hand om mig själv så att jag inte en dag klappar ihop och inte kan ta hand om varken mig själv eller andra. Men allt detta tycker jag egentligen inte är någon prestation. Det är bara livet. Livet som rullade på även detta år.

Prestationen jag känner mig lite extra nöjd med och som är lite speciell för i år, kan sammanfattas TRÄNING och kommer nedan som en punktlista.


2011 var året då jag:
  • Bytte placering från i soffan till framför soffan i rosa rummet och rörde på mig efter instruktioner från Blossom eller Paolo Roberto (till skillnad från tidigare godisätning till Anna Skippers ”Du är vad du äter”).
  • Inte orkade vänta på att gymbollen från Topphälsa skulle komma, utan gick och köpte en att ha under tiden.
  • Började jogga i motionsspåret och på vägarna hemomkring och tyckte om det.
  • Efter att bara sprungit som mest kanske 3 km åt gången, sprang två 5 km långa motionslopp. (Så här gick Vårruset och Så här gick Jubeljoggen)
  • Fick köpa en mindre sport-bh eftersom den gamla plötsligt blev för stor.
  • Gick på mitt första spinningpass och bestämde mig för att fortsätta.
  • Köpte ett par riktiga hantlar efter att ha tröttnat på att använda vattenflaskor som vikter.
  • Tränade regelbundet (1-5 gånger i veckan) under hela året utan några längre uppehåll.

För några av er är det här inga konstigheter alls. Men för mig är det stort. Jag har under detta år lyckats göra träning till rutin. Får jag inte träna så längtar jag efter det. Jag bara måste röra på mig. Jag mår så bra när jag får träna. Gympa, cirkelträning, spinning, jogging, stavgång, gym-boll… Jag har till och med haft lite egen body combat i tv-rummet.


Min stora prestation handlar inte om utseende. Jag har inga före- och efterbilder. Kanske har jag gått ner i vikt och blivit lite smalare men det är inte det som är det viktiga. Periodvis har jag ätit väldigt onyttigt men träningen har jag tvingat mig till att fortsätta med. Vissa dagar har jag min kära gubbe att tacka, då han på kvällen frågat lite försiktigt om jag inte skulle träna idag. Parkerad i soffan eller framför datorn rinner tiden lätt iväg och bakdelen tenderar att häfta fast i underlaget. Men en liten påminnelse gör att klistret försvinner även om det tar emot. Och vinsterna med träningen är fler än de inbillade vinsterna med att låta bli. Ryggen värker inte som innan. Axlarna är inte lika stela. Jag känner mig starkare, piggare, friskare och gladare. Och så får jag något litet att tugga på även efter kvällsmat. Musklerna måste ju få sitt protein :)Har du presterat något i år som du är lite extra nöjd med? Eller kanske var du redan duktig och nöjd med ditt liv sedan innan? Förhoppningsvis kommer jag runt nästa nyår att tycka att det där med träningen inte är något speciellt. Då är det bara en rutin bland andra.

Inför nästa år tänkte jag fundera ut någon ny utmaning. Eller kanske plocka upp någon gammal som jag inte känner att jag lyckats fullt ut med.

9 kommentarer:

teresia sa...

Du är så bra Johanna!!!!

BTW jag har blivit tillfrågad om jag ville vara en viss persons nyårsdejt!!!! hihi puss på dig fina du

Yohanna i Las Palmas sa...

Jättebra och duktigt av dig. Vad bra berättat, just så är det ju.
Kul att du är med.
Jag återkommer med sammanställningen.

Hälsningar
Yohanna

Barnens Hjältar sa...

Du är grymt duktig, vet hur svårt det är att komma igång. Jag har kommit in i bra matvanor sen fem-sex veckor tillbaka och nästa steg är att komma igång och röra på mig.

Yohanna i Las Palmas sa...

Nu ligger sammanställningen ute. Så mycket fint!

http://yohannailaspalmas.webblogg.se/2011/december/sammanstallning-arets-prestation.html

Tack för att du var med och jag hoppas att du hänger på fler gånger. Får fundera på hur det blir nästa år.

Hälsningar och ett gott nytt år.
Yohanna

Linda sa...

Vad kul att du har lyckats med din hälsa, och jag håller alla mina fingrar och tår åt dig!
Det svåraste är ju att börja.

Jag tycker du ska vara stolt över dig själv!


SV: Tack så jättemycket!

Mattias Högberg sa...

Va duktig du har varit Jojo!
Jag är stolt över dig och att du har motivationen till att ta tag i dina utmaningar!
Önskar att jag hade din karaktär och motivation.
Kram och gott nytt år!

Valentina sa...

Hejsan! Vill du bli dagens blogg? Kika in på min blogg och anmäl dig!
http://valentinaberglund.blogg.se/2011/december/dagens-blogg.html#comment
Kram!

Mårtenssons kök sa...

WOW, mycket bra det där med träningen... önskar vi kunde säga att vi var lika duktiga (läs Anki, Håkan cyklar ju sina mil varje dag...) Men någon gång så...

Vi passar på att önska dej ett riktigt Gott Nytt (tränings)år,
ha en fin nyårsafton

Remsan sa...

Heja heja!