tisdag 27 december 2011

Fler glimtar...

I stället för att ställa fram en burk köpt hovmästarsås, serverade jag två "nya" såser till fisken på julbordet.


De första såsen provade jag till rökt röding i somras och den passade utmärkt även till siken och den gravade laxen på julafton. Receptet jag hämtade inspiration ifrån hittade jag på tasteline.

Sås till rökt sik och röding
1 ½ dl Crème Fraiche eller gräddfil
½ dl Majonnäs
½ - 1 msk Senap
1-2 tsk Citronsaft
½ dl Hackad dill
salt, vitpeppar

Blanda ihop allt. Smaka av med salt och vitpeppar och eventuellt mer citron. Låt gärna stå och dra någon timme före servering.

Receptet till den andra såsen hittade jag hos Arla. Det var några annorlunda ingredienser som gjorde att jag bara var tvungen att testa. Resultatet blev väldigt gott. Jag tyckte inte riktigt den stämde ihop med den gravade laxen men till siken passade den perfekt. Prova dig fram med fänkålen. Det kan vara idé att ta bara lite till en början och smaka dig fram till hur mycket du vill ha.

Sås till rökt fisk
2 dl gräddfil
rivet skal av ½ apelsin
½ –1 tsk stött fänkål
½ dl hackad gräslök
2 krm salt
½ tsk flytande honung

Blanda gräddfil och övriga ingredienser. Låt stå i kyl ca 30 min. Servera till rökt fisk t ex böckling, makrill eller sik. 

Annars var det mycket av det vanliga på julbordet. Här kommer några exempel:

Älgköttbullar, klicka här för recept.


Senapssill och klassisk inlagd sill, klicka här för recept.
Sill med chili och honung (min nya favorit) och örtsill, klicka här för recept.
Sill med fetaost och soltorkade tomater, klicka här för recept.


Julskinkan åt jag inte av i år eftersom jag inte äter kött längre (med undantag av älgköttbullar till jul då). Jag saknade faktiskt inte något kött i jul. Älgköttbullarna räckte gott och väl. Eftersom jag äter fisk fanns det i överflöd med god mat jag kunde äta, utan att behöva tänka på kött över huvud taget.

Någon mer än jag som åt så ni nästan sprack?

4 kommentarer:

Emilia sa...

Fina glimtar från julbordet ;) Lilla E åt så mycket choklad att han nästan sprack men vi övriga höll oss på en hyfsat lagom nivå ;)

Barnens Hjältar sa...

Ja jag hade lovat mig själv att få äta tills jag sprack men eftersom jag hållit diet i fem veckor innan så hade nog magsäcken krympt för jag orkade nästan ingenting :P

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Jag åt nog inte för mycket av något på julafton, men jag försöker lägga band på mig när vi är hemma hos sambons föräldrar :P

Sv: Ja, det är skönt att det snart är över. Tre arbetsdagar är allt som återstår - sen kan jag göra andra roliga saker :)

Barnens Hjältar sa...

Ja, jag tycker med det verkar vettigt att undvika förbud. Jag hoppas det går lättare efter den där kursen för jag tycker det är svårt att sätta gränser. Det handlar ju om mat. Blir lite dubbelt eller hur :-)