söndag 6 november 2011

Hallongrottor med choklad

För att liva upp en ganska trist och grå höstdag tänkte jag baka hallongrottor till fikat. Syltkakor är dotterns favorit så hon ville gärna vara med och baka. Men denna gången insisterade hon på att det skulle vara choklad i. Och som jag brukar skriva så lär man sig aldrig något nytt om man inte vågar prova nya saker.

Grundreceptet kommer från Klassiska kakor på nytt vis av Mia Öhrn.


Hallongrottor med choklad
40-50 st
4 dl (240 g) vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
200 g kylskåpskallt smör

Fyllning:
ca 1/2 dl hallonsylt
ca 20 g choklad

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt det kalla smöret i mindre bitar. Finfördela smöret i mjölblandningen med fingertopparna och nyp snabbt ihop till en smidig deg. Rulla små kulor och lägg i småbrödsformar på en plåt. Gör en grop i varje kaka och lägg i en klick sylt. Finhacka chokladen och lägg de små bitarna ovanpå sylten. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 200 grader i 10-12 minuter. Låt svalna.


Dotterns förslag blev en succé till förmiddagsfikat. Hallongrottor med choklad kommer vi definitivt att baka fler gånger. Men tills dess har vi en burk i frysen vi kan gå och nalla av.

7 kommentarer:

Emilia sa...

Låter som en god combo med hallonsylt- och chokladfyllning! Och vad spännande att det händer grejer med nya rummet! 28-30/11?...

Emilia sa...

*25-27/11 menade jag!

Barnens Hjältar sa...

Hittade prinsessornas kokbok på loppis idag skall bli kul att se vad alla pratar om :P

Unknown sa...

De ser fantastiskt goda ut!
Dina kakor får en till att vilja lära sig baka.

Helena Ljunggren sa...

Hallongrottor kan vara den godaste kakan. Gott!

Barnens Hjältar sa...

Jag tänkte försöka komma igång med bakandet inför dotterns kalas snart (25/11). Hon vill ha en supermariotårta. Vet du var man an hitta färgad marsipan? Typ knallblå, röd, svart etc eller är det sockerpasta man skall ha tro?

Yohanna i Las Palmas sa...

Åh vad duktig du är som bakar. Och gott ser det ut också.
Bra att prova nya trix och choklad passar ju till ALLT ;)

Nu kör vi real life på bloggen, idag och i morgon. Denna vecka om pysslandet hemma och du verkar ju ganska pysslig. Är du det?

Hälsningar
Yohanna