fredag 11 november 2011

Grönsaker under krämigt täcke

När jag tittar runt hos matbloggar jag följer och andra bloggar med recept, händer det ofta att jag blir sugen på att laga just den maten eller baka just det brödet själv. Nästan lika ofta glömmer jag bort vad det var för maträtt/ bröd eller så glömmer jag vilken blogg de fanns på.

Men förra veckan ansträngde jag mig lite extra och letade igenom en blogg som jag hittat många vill-prova-på-rätter i, nämligen Mårtenssons kök (för övrigt en väldigt trevlig blogg som ni borde besöka). I går lagades första rätten. Det enda jag ändrade på var att byta ut parmesanosten mot Västgöta Kloster Cheddar. Jo, jag har fortfarande färsk apelsintimjan i köksfönstret så jag använde den istället för torkad.

Receptet enligt Mårtenssons hittar du här.


Grönsaker under krämigt täcke
(4 portioner)
1 squash
salt
4 morötter
10 cm purjolök
4 tomater
2 dl crème fraiche
2 dl riven ost
2 msk hackad persilja
1 msk timjan

Skiva squashen i ca ½ cm tjocka skivor och lägg på en skärbräda. Strö över salt och låt det stå under tiden du förbereder det andra.
Skala och skär morötterna i cm-tjocka skivor. Koka dem tills de nästan är färdiga.
Skiva purjon och tomaterna.
Blanda crème fraiche med ost och örter, smaka av med salt och peppar.
Torka bort vattnet som dragits ut squashen och pensla skivorna med olivolja. Stek dem sedan gyllenbruna på båda sidor.
Varva grönsakerna i en smord, ugnssäker form och bred crème fraciheröran överst. Gratinera mitt i ugnen på 200 grader, ca 15 minuter.



Av mig fick rätten ett väldigt högt betyg. Jag hade gärna ätit mer än jag gjorde om det inte varit för att jag skulle iväg på gympa bara en timme senare. Gubben tyckte det var okej men sa att jag kunde få ha matlådorna för mig själv. Hade det varit potatis i hade han nog uppskattat den mer. Barnen vägrade smaka. Tråkmånsar säger jag.


Till grönsaksgratängen serverade jag hemgjord pizzasallad och gröna sojabönor. Barnen fick också stekta falukorvsskivor. Äter man kött skulle man säkert kunna blanda i falukorven i gratängen.

När jag kände lukten av falukorven i stekpannan blev jag inte det minsta sugen. Vad fort man vänjer sig av med att äta kött. Och vad GOTT det är med vegetarisk mat!

Nu tänkte jag förbereda lite för den här bloggens födelsedagskalas som kommer att äga rum imorgon. 
Välkomna då på lite tårta och hurra.

4 kommentarer:

Remsan sa...

Tycker det låter jättegott! Jag brukar ofta göra liknande gratänger. Passar till det mesta.
Får kika in på kalaset imorgon då. Grattis bloggen (lite komiskt att min stavningskontroll ville skriva biffen istället) i förskott!

Margareta sa...

Såg jätte gott ut, måste testas. :)

Mårtenssons kök sa...

Så kul att du testade och att den passade även dej bra:) Tack så mycket för komplimangerna, vi bara suger till oss!

Nej, det är inte lätt att komma ihåg alla bra recept och tips man hittar ute i rymden... vi brukar spara dom i olika mappar i bokmärkeslistan. Sen ska man ju bara komma ihåg att kolla i mapparna också:)

Angela sa...

Det var SUPER gott!! Jag som är så kräsen i maten ;)Serverade hemmagjorda klyftpotatis till....
Men barnen satt bara o petade i maten, fick H till o smaka på moroten o "gurkan", J åt bara lite av potatisen.... Men men, vi andra tyckte det var smaskens! :)