onsdag 22 juni 2011

Apelsin- och ingefärskyckling med sommarsallad och kall örtsås

När jag fyllde år för ett tag sedan fick jag en massa spännande örtkryddor i present. För några dagar sen hade jag äntligen tiden och orken att göra någon mat med dem i.


Apelsin- och ingefärskyckling med sommarsallad och kall örtsås


Kycklingen
(ca 4 portioner)
4 kycklingklubbor
1/2 dl matolja
1/2 dl soja
1/2 dl vitt vin
Rivet skal av en apelsin
En bit fint riven ingefära
1 tsk honung (eller maskrossirap)
Salt och peppar efter behag

Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Blanda ingredienserna till marinaden och slå den över kycklingen. Pensla eller gnid in den ordentligt. Salta och peppra. Gratinera i 200oC ugnsvärme tills köttet är genomstekt. Tiden beror på storlek och hur kalla bitarna är när de läggs i ugnen. Ta ut och pensla med skyn emellanåt. Vänd eventuellt bitarna efter halva tiden.


Salladen
1/2 färskt vitkålshuvud
1 apelsin
1/2 l jordgubbar
En rejäl näve färska örtkryddor som t.ex. basilika, oregano, apelsintimjan och ingefärsmynta
En skvätt olja
En skvätt vitvinsvinäger

Skär vitkålen i lagom stora bitar och lägg i en skål. Skala och skär apelsinen i bitar. Ner i skålen med den med. Strimla örtkryddorna ner i skålen. Droppa över olja och vinäger och blanda runt. Halvera jordgubbarna och vänd försiktigt ner dem i salladen. Ta till sist några tag med vitpepparkvarnen.


Såsen
2 dl naturell yoghurt, tjock eller avrunnen
1-2 vitlöksklyftor, pressade
Strimlad basilika och mangold eller spenat
Örtsalt och vitpeppar efter behag

Blanda alla ingredienser. Jag använde mangold för att jag fått det från ett par kompisars kolonilott. Färsk bladspenat funkar lika bra.

Jag serverade rätten med bulgur men jag kan tänka mig att ris, couscous eller färskpotatis blir gott med. För den som vill ha varm sås går det att göra en av skyn från kycklingen. Tillsätt bara mjölk eller grädde, kycklingfond och red med vetemjöl eller maizena.

5 kommentarer:

Remsan sa...

Åh så gott allt ser ut. Det gäller att frossa i vitkål när den är färsk. Måste testa att ha i lite jordgubbar och örter i vitkålssalladen. Apelsin är ju alltid gott.

Mårtenssons kök sa...

Låter som en spännande smakblandning med vitkål, apelsin och jordgubbar. Det måste vi absolut prova:) Basilikan frodas så i köksfönstret så den håller på att växa oss ur köket...

Madde sa...

Åh det såg gott ut. Jag älskar kyckling så nya recept med kyckling uppskattas. Hoppas du haft en bra dag!

nurseblog sa...

Vad gott det ser ut! Själv äter jag inte kött, men ska testa om det inte funkar med quorn också?
Hoppas du får en fin midsommar!

Maria i Falkenberg sa...

Det låter gott! Idag har vi gjort fisk med örter och smörslungad potatis med örter. Köket börjar likna en örtagård!