måndag 6 juni 2011

Grillrester och nationaldagsfirande

Det har blivit en hel del grillning i helgen. Vi har grillat både hemma och borta, med både gamla och nya vänner och med släkten. Det har ju varit så varmt med, så vi har inte direkt orkat ställa oss och laga någon mat inne.

Ofta när vi är ett gäng och ska grilla tar vi i något så hejdlöst när det gäller mängden mat. Det ser väldigt fint och gott ut (och det är det oftast också) men det finns inte en chans att allt äts upp. Ibland blir det tyvärr så att det överblivna som ingen orkar äta bara slängs. Tråkigt för plånboken och tråkigt för miljön. Men i lördags slängde jag in allt i kylen i stället. Och det var jag tacksam för när jag i värmen på söndagen skulle hitta på något smidigt att äta till lunch.


Grillspettsgrönsakerna hamnade i en långpanna i ugnen tillsammans med överbliven marinad och några överblivna korvar som jag skivat i slantar. De torra baguetteskivorna penslades med överbliven vitlöksolja och hamnade i ugnen de med. För att sedan serveras med överbliven tsatsiki och guacamole.Grillmarinad
1 dl olja
1 dl soja
1 dl vin (rött eller vitt efter smak)
1 msk (eller mer) riven färsk ingefära
1 msk honung (denna gången använde jag granskottssirap)
2 (eller mer) pressade vitlöksklyftor
salt och peppar efter behag

Blanda alla ingredienser väl. Läggs tillsammans med kött eller grönsaker i en påse. Marinera gärna flera timmar innan det ska grillas. Trä på spett eller lägg köttskivor direkt på grillen. 

Recept på min guacamole
Recept på min tsatsiki

Sen är det ju Sveriges nationaldag idag. Det tänkte jag fira med att koka årets första färskpotatis och sedan gå till Åsens by med barnen. Förra året ritade barnen egna flaggor. Vi får väl se om de är sugna på det idag... Hur firar ni?


Ha en fin nationaldag!

Uppdatering: Så här såg vi ut när vi åkte för att fira nationaldagen i år. Picknick i Teklas trädgård i Åsens by blev det. Och ett gott skratt för resten av byn när vi susade förbi.


Ha en riktigt fin kväll nu!

4 kommentarer:

Remsan sa...

Grillrester är inte fy skam. Ni hade mkt gott över dessutom.

nurseblog sa...

Man slänger alldeles för mycket mat tyvärr. Det där såg ju hur gott som helst ut!
Uppskattar verkligen att du lägger ut dina recept!
Hoppas du får en fin kväll!

Emilia sa...

Så härliga ni ser ut!

Nanna sa...

Jaa! Jag nästan jublar inombords, blir så glad när folk tar sitt förnuft tillfånga och kommer på tanken att överbliven mat inte måste slängas. :D

Jag slänger aldrig mat (om den inte är dålig förstås) utan gör just sånahär fina "dagen-efter-måltider" som ofta blir nästan kalasmat! Har till och med skrivit om det några gånger i min blogg, och försökt uppmana folk till att INTE slänga bort bra ätbar mat.